ALVAR AALTO HAASTOI KUOLEMAN

ALVAR AALTO HAASTOI KUOLEMAN

Pori - kaupunkisuunnittelua karskille kaupungille

Karskisti lähti keskustelu liikkeelle Porin kaupunkisuunnittelusta.
Ohjaaja Pekka Saaristo avasi pelin toteamalla Porin torin ympäristön olevan kuin suoraan DDR:stä. Vielä paremmaksi pisti toimittaja Janne Toivonen vertaamalla Porin kaupunkikuvaa Neuvostoliittoon. Vastaavasti Pori sai kehuja ylijohtaja Helena Säteriltä rohkeasta kaupunkisuunnittelusta viitaten Porin kävelykatuun, joka oli ensimmäinen laatuaan Suomessa. Säteriä huolestutti myös lapsiperheiden vähyys kaupunkien keskustoissa. Vastaavasti Porin 6. kaupunginosa sai panelisteilta ja yleisöltä kiitosta ja oltiin tyytyväisiä korkeiden rakennusten rakennuskieltoon. Mielenkiintoista oli kuulla ”kuukkarissa” aikoinaan sijainneesta kuoppakaupungista, joka on monelle perusporilaiselle jäänyt vieraaksi osaksi Porin historiaa.
Kulttuuriväen arvostelut kaupunkirakentamiseen kaupunkisuunnittelupäällikkö Olavi Mäkelä kuittasi toteamalla heidän olevan ehkä passiivisin ryhmä edesauttamaan suunnittelussa. Lisäksi Saaristo totesi yhdeksi syyksi eripuran, mikä vallitsee kulttuuritoimijoilla.
Tilaisuudessa eniten yleisöä puhutti Event Arenan paikka. Yleisö pääsikin lopuksi vielä äänestämään kummalle puolen tietä rakennus pitäisi rakentaa. Yleisö oli 100 % samaa mieltä, että Event Arena pitää rakentaa eri puolelle kuin mihin se nyt on suunniteltu.

SAARISTO POLTTELI PIIPPUA JA VARASTI HUOMIOT

Tilaisuuden parasta antia oli ohjaaja Saariston ja juontajana toimineen Ville Hammarbergin keskustelut, jotka äityivät välillä aikamoiseksi näytelmäksi. Saaristo keräsi katseet polttelemalla piippua ja pyörittelemällä puheillaan kuulijoita jazzeilla ja ympäri porrii. Hammarberg ei jäänyt ”Pekkaa pahemmaksi”, vaan Porin murteella höystetyt humoristiset välipiikkaukset saivat kuulijoilta vähän väliä naurun hörähdykset. Kleopatra-sanalla juontaja jarrutti Saariston pitkät puheet.

Antoipa Saaristo nuorille suunnittelijoille kunnon evästyksen.
Vaikuttava ylistyspuhe ALVAR AALLOSTA, JOKA HAASTOI KUOLEMAN SUUNNITELLESSAAN PAIMION PARANTOLAN - puhe saikin raikuvat suosionosoitukset.

KATUJA KAKSISUUNTAISIKSI
Itse keskustassa syntyneenä porilaisena toivon kaupunkisuunnittelun jatkossa tuovan lapsiperheet ja elämän takaisin keskustaan.
Päivittäisin saman tien keskustan katujen ajosuunnat, aukaisisin linja-autoaseman kohdalta kadun ja vielä muuttaisin katuja kaksisuuntaisiksi.