Suomalaisuuden syvin olemus

Suomalaisuuden muotoonpuristaminen on yhtä vaikeaa kuin normaaliuden määrittäminen. Suomalaisuus on jotain emootioissa ja kulttuurissa syvällä elävää. Se nousee historiasta, reflektoi vuodenaikojen vaihteluissa ja muuntuu sukupolvissa. Se on metsää, vettä ja kieltä, se on rauhaa, hiljaisuutta ja introverttia maailmankansalaisuutta.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimisto järjesti perjantaina keskustelutilaisuuden suomalaisuudesta, ei niinkään yhdenvertaisuudesta. Tilaisuus pidettiin Kaupungintalon valtuustosalissa sortumatta kuitenkaan lakihenkisyyteen. Hienosta kattauksesta (vaikkakin huonosta näkyvyydestä) nautti täysi salillinen suomalaisuutta pohtivaa yleisöä.

Keskusteluun oli saatu mukaan kuusi mielenkiintoista henkilöä, joista kolmella on kaksoiskansalaisuus. Heistä kaksi työskentelee ensimmäisen kauden kansanedustajina, toinen myös ministerinä. Huolimatta pitkästä työurastaankin Suomessa ministeri Anne Berner on saanut suomen kansalaisuuden vasta puoli vuotta sitten. Historiallista ministeriyttä!

Panelisteilta löytyi huikean monikulttuurista kokemusasiantuntijuutta saamelaisuudesta lähtien ja runsaasti sydämen sivistystä. Kokemus ulkopuolisuudesta amerikkalaisen kulttuurin 911-kriisissä oli saanut muusikko Maija Vilkkumaan tuntemaan itsensä New Yorkissa nimenomaan eurooppalaiseksi. Mantereellakin on merkitystä. Euroopan unionin jäsenyyden myötä suomalaisuudessa asuva pieni eurooppalainen on saanut vahvistua.

Suomalaisuutta voi tuntea vain itsensä suomalaiseksi kokeva henkilö. Kotimaa on ennen kaikkea tunneasia.
pe 17.7.2015 klo 10.30-11.45 Suomalaisuutta etsimässä - mitä tarkoittaa suomalaisuus eri ihmisille?
Kaupungintalon piha (Valtuustosali)

Mina Mojtahedi, kehityskoordinaattori, Kynnys ry
Jesse Piisinen, rap-artisti
Kirsi Pimiä, yhdenvertaisuusvaltuutettu
Ailu Valle, rap-artisti
Ozan Yanar, kansanedustaja (Vihr.)
Maija Vilkkumaa, muusikko
Anne Berner, liikenne- ja viestintäministeri (Kesk.)
Kyösti Hagert, juontaja, konsultti