Puhekuplilla valtaan

Pöydällä on tyhjiä mikkiständejä ja puoliksi täynnä olevia vesipulloja. Suomi-Areena –julisteen puhekuplat johdattavat tulevaan aiheeseen, vaikka puhekuplien sisällöstä ei saakaan selvää. Jokaisella panelistilla on pullonsa ja mikkinsä. Tasa-arvo toteutuu niin juomissa kuin äänen kuuluvuudessakin.

Puuvillan puhenäytelmä oli täynnä naisten upeita roolisuorituksia. Erityisesti iältään kokeneemmat naiset viestintäministeri Anne Berner (tässä kohden tahallaan unohdettu liikenneosuus) ja filosofi Maija-Riitta Ollila täräyttivät viisailla, rauhallisilla ja itsevarmoilla kommenteillaan vahvan latauksen sanojen, sanomisen, vastuun ja keskustelun voimasta. Puhetta ei aina tarvitse olla määrällisesti paljon, kunhan se on pohdittua, itselleen perusteltua ja jäsenneltyä. Silloin kuulijakin vakuuttuu.

Itse edustan puhetyöläistä, jonka palkalla maksettu kommunikointi tapahtuu pienessä porukassa perimmäisten ja monesti ihmiselle itselleenkin salattujen asioiden äärellä. Terapiassa yritetään sanottaa ajatuksia ja tunteita sekä aikaansaada muutosta. Dialogi tapahtuu usein omien tunteiden ja ulos tulevien sanojen välillä. Yhteiskunnallinen dialogi tapahtuu turuilla ja toreilla, virallisemmassa merkityksessä opposition ja hallituksen välillä.

Kaikkien tulisi tuntea yhteiskuntavastuuta, mutta erityisesti niiden, joilla on käsi vallan kahvassa. Ominaisuudet, joilla päästään valtaan ovat erilaisia kuin ne ominaisuudet, joilla valtaa sitten käytetään. Dialogi näiden ominaisuuksien välillä tuottanee vastuunsa tuntevan laatupoliitikon tai taitavan yritysjohtajan.

Suomalainen ennakkosensuuriton sananvapaus on huippuluokkaa. Siitä kertoo tämä huomioitsijankin pesti. Pitäisiköhän huomenna kommentoida puhekuplilla?


Pannaan Suomi puhumaan
ti 14.7.2015 klo 15.45-17
Puuvillan kauppakeskus