Neljän suhde yhteen

Miljoonalahjoitus Satakunnan korkea-asteen koulutukseen kertoo Länsi-Suomen Osuuspankin arvostavan koulutusta, mutta myös sen, että koulutuksen on kuljettava entistä enemmän elinkeinoelämän kumppanina. Koulutusta tarvitaan yleissivistystä varten, mutta rahamarkkinataloudessa elävinä ennen kaikkea elinkeinoelämän tarpeisiin. Hallituksen lupaus triplata yksityissektorilta saatu lahjoitus kasvattaa koko potin arvon neljään miljoonaan euroon. Huikeaa!

Hallitusohjelman mukainen kandidaatintutkinnon painotus työelämään siirryttäessä tuntuu järkevältä, mutta samalla opintopistemäärältään vähäiseltä. Yhtenäiset kandiopinnot helpottaisivat erityisesti omaa alaansa vasta etsivien opintopolkuja. Itse valmistuin keväällä yhteiskuntatieteiden kandidaatiksi. Varsinaiseen valmistumiseen tunnen olevani vasta puolimatkassa. Jos maisterintutkintoja aiotaan vähentää, on tapahduttava suuria asenteellisia muutoksia kandipapereiden arvostamisessa, erityisesti yliopiston sisällä.

CV on työelämän raamattu. Töitä ei haeta pelkällä koulutuksella, vaan koko paketilla persoonasta kykyihin. Henkilökohtainen urasuunnittelu perustuu nykyään ajatteluun, millaista koulutusta uraa varten tarvitaan ja millainen ja missä tapahtuva koulutus on relevantti osa ansioluetteloa.
Sparrauksen merkitys tullee lisääntymään. Yliopistoaika ei ole vain ajattelun hautomoa. Porin yliopistokeskuksen johtaja Jari Multisilta kertoi, että Stanfordin yliopistossa opiskelija kiinnitetään heti taloon tultuaan tutkimusryhmän jäseneksi, jolloin professorien, tutkijoiden ja vanhempien opiskelijoiden tuki ovat heti opiskelijan käytettävissä tieteentekemisen mahdollisuuksista puhumattakaan. Samassa Stanfordin huippuyliopistossa neljää opiskelijaa kohti on yksi opetushenkilökunnan jäsen. Henkilökohtaisiin kontakteihin ja verkostoitumiseen osataan satsata.

Neljä miljoonaa. Aika mo(i)nen työura.


Ke 15.7. klo 10.30-11.45 Me korkeakouluja vai korkeakoulut meitä varten?
Kauppakeskus BePOP