13 kiloa vastuuta

Osaatko erottaa halun ja tarpeen vaateostoksilla? Tämä huomio iski minuun Marttojen toimitilassa Porin Valtakadulla, kun vastuullisesta garderobintäytöstä kiinnostuneet kokoontuivat paneelikeskusteluun. Keskimäärin suomalainen ostaa 13 kilogrammaa vuodessa uusia vaatteita tai kodintekstiilejä. Valinnoilla on merkitystä.

Panelistit olivat kaikki naisia, juontaja oli nainen, eikä muissa osallistujissakaan yli viittä miestä ollut. Olisi kannattanut olla. Luulen, että miehet ostavat enemmän tarpeeseen, naiset halun ja mieltymyksen perusteella. Tämä keskustelu ei tuonut vastausta siihen, kumpi sukupuoli kiinnittää enemmän huomiota tekstiilin vastuulliseen ostamiseen? Ehkä naiset, koska he ostavat määrällisesti enemmän.

Marttojen perusslogan ”Elämä on parasta itse tehtynä” ei sovi kaikille elämäänsä tuunaaville. ”Itse elettynä” osuu paremmin, mutta ”itse valittuna” parhaiten. Elämä on turhautumiseen asti täynnä erilaisia valintoja, joita joudutaan tekemään hatarien pohjatietojen varassa. Vaatekaupassa kuluttajan tulisi tarkasti tiedustella myyjän huolellisuusvelvoitetta sekä vaatteen ompelun että itse materiaalin alkuperän suhteen. Vastuullinen ostaminen sisältää myös tiedon etsimisen yritysvastuusta (ei mainintaa nykyisessä hallitusohjelmassa) ja huolellisen tuotteen huoltamisen, jotta käyttöikä kierrätys mukaan lukien muodostuu mahdollisimman pitkäksi.

Suomalainen ostaa yhä edelleen hinta edellä. Julkisissa hankinnoissa hintaperuste on usein ratkaisevin. Uusi ei ole kuitenkaan aina paras tai halvin pitkässä juoksussa. 1900-luvun puolella tehdystä kirppistuotteesta vastuullinen kuluttaja voi maksaa hyvän hinnan ja hyvällä omallatunnolla. Käytetyllä tuotteella on jo testatun takuu, mutta uudella tuotteella mahdollinen vaihto-oikeus vain yhtä huonoon. Vastuullisen oston voi tehdä ihan halunkin perusteella.

Toivottavasti huomiseen kierrätysmuotinäytökseen saapuu nuorempiakin kuluttajia. Nyt penkomaan kaappia. Sappisaippuaa tahroihin!


Garderobi - harkitse, korjaa ja kierrätä
ti 14.7.2015 klo 10.30-11.45, Marttojen tilat