Työ on enemmän kuin keino tulla toimeen

Hälytysajossa olevan paloauton ohiajo kiteytti työllisyystilanteemme kriittisyyttä. Kaikille työelämän apukeinot eivät ehdi ajoissa; kaksi vuotta työttömänä olleista enää 9 % työllistyy. Raatihuone taustakulissina kuvasi hyvin komeaa, mutta jäykkää ja muutoshidasta yhteiskuntaa. Tässäkin mielessä Suomen evankelisluterilainen kirkko sopi hyvin arvokeskustelun yhteistyökumppaniksi.

Työn ja tarpeellisuuden tunteen tulisi kuulua kansalaisen perusoikeuksiin. Purje-lavan suojissa istui työelämän asiantuntijoita monelta suunnalta. Tilaisuuden sankareiksi nousivat kuitenkin hanttihomman tekijät, jotka tuulen vuoksi seisoivat koko tilaisuuden ajan  mainosständien takana pitämässä niitä pystyssä. SuomiAreena, Kirkko Porissa ja Soste pysyivät pystyssä vain arkisten ahertajien tuella ja nopeilla reflekseillä. Työmarkkinoilta putoamisvaarassa olevia henkilöitä tulee tukea ja kannatella, verkkolomakkeiden täyttäminen ei tee ketään näkyväksi tai nosta takarivistä porukkaan. 

Keskusteluun toi oman viehättävän ja tarpeellisen ulottuvuutensa viittomakielinen tulkkaus.  Paikan päällä seurattuna tulkkaus muistutti moninaisuudesta ja erilaisista kulttuureistamme. Yhden työllisyyspolitiikan malli ei riitä; polut yksilön ja yhteisön tarpeissa mutkittelevat, mutta voivat johtaa samaan suuntaan.

SuomiAreenan porevesi ei vielä tehnyt kauppaansa, vaikka aurinko ihanasti lämmittikin. Omalla työllä ansaitun palkkapussin soisi lämmittävän vielä useamman mieltä. Ihalaista siteeratakseni "työ on enemmän kuin keino tulla toimeen".

Purje-lava ma 11.7.2016  klo 10.00-11.15
Kuka kelpaa töihin?
SOSTE, Suomen evankelis-luterilainen kirkko

Lauri Ihalainen, kansanedustaja, SDP
Raija Kerätär, kuntoutuslääkäri, LT, Oorninki Oy
Kari Mäkinen, arkkipiispa, Suomen evankelis-luterilainen kirkko
Jaakko Niinistö, apulaiskaupunginjohtaja, Vantaan kaupunki
Kari Jääskeläinen, johtaja, EK
Tuulamaria Toivanen, yrittäjä, psykoterapeutti, LL
Ville Blåfield, juontaja, toimittaja, Räty-Salovaara, Blåfiel