Syöpähoidon korret ja katteet

Eurooppalaisittain arvioituna suomalaiset saavat ysimiinuksen syöpähoitoa ja globaalisti katsottuna kymppitason. Niin, kaikissa maissa ei ole tarjolla sädehoitoa tai morfiinia.

Kymppiinkin mahtuu kehitettävää. Suomalaisessa hoidossa takkuavat lainsäädäntö ja diagnostiikan viivästyminen. Lääkehoidon lainsäädäntö jarruttaa hoitomahdollisuuksia. Ministeriö oli asiasta täysin samaa mieltä. Hoitoonpääsyn viivästyminen jonojen vuoksi ei ole hyvinvointivaltiossa hyväksyttävää. Hoidon yhdenvertaisuus ja tasa-arvoisuus lähdettävät ajatuksen, millä tiedoilla ja perusteilla potilas tekee hoitovalintoja? Tutkimuspotilaaksi pääseminen voi olla elämän ja kuoleman asia.     

Syöpää vastaan taistellaan edelleen, niin yksilö-, lainsäädäntö- kuin tutkimustasolla. Juontaja Baba Lybeck halusi päättää keskustelun syöpälupauksiin: Arvon panelistit, mitä lupaat omassa työssäsi tehdä syöpähoidon kehittymisen eteen?

Yksityissektorilla luvattiin hoitaa jokainen potilas tänään paremmin kuin eilen. Tutkimusprofessori kunnioitti myös eilistä: töitä on tehty täysillä tähänkin asti, joten jatketaan kuten ennenkin. Onhan ysimiikkakin jo kiitettävä. 
 

ti 12.7.2016 klo 15.15-16.30
Kaupungintalon piha
Syövän lääkehoito kehittyy - miten käy suomalaisen potilaan?