Suomi kohta 100

Yksi SuomiAreenan viimeisimmistä tilaisuuksista keskittyi ensi vuoden juhlavuoteen. Oli hyvä muistuttaa paikallaolijoita tosiasioista. Siitä, että 150 vuotta sitten joka kuudes suomalainen kuoli nälkään. Ja että 100 vuotta sitten maassamme käytiin verinen sisällissota. Tässä mielessä se mikä ei tapa, vahvistaa. Suomen satavuotisjuhlinnassa onkin tärkeää muistaa asian vakavuus ja itsenäisyyden vaatimat uhraukset. Iloon mahtuu mustiakin sävyjä, sen taitaa suomalainen muistaa muistuttamattakin.

Tulossa on ainakin luontopäiviä, kouluprojekteja, äänitysprojekti tuhansien ihmisten laulamasta Maamme-laulusta, turvapaikanhakijoiden yrittäjyyden tukemista, liikunnan ja urheilun tapahtumia sekä elokuva Ikitie. Toivottavasti Suomen satavuotisjuhlinnan taltiointi on hoidossa tulevia 200-vuotisjuhlia varten. Meistä ei kukaan liene olevan kertomassa.          

Uskaltamista, rauha, luonnonvoima, vapaus, unelma ja perintö. Nämä asiat juhlavuoden hankkeita esittelemässä olleet valitsivat juontajan toiveesta kuvaamaan Suomea. Kiva idea oli se, että panelistitoverit saivat perustella kaverinsa sanavalintaa. Näkökulmat laajenivat! Ja yllättävän pienen tutustumisen jälkeen yleisö osasi sokkona yhdistää oikean sanan ja sen valinneen henkilön.  

Itsenäinen isänmaamme täyttää kohta 100 vuotta. Tälle valmistelujen esittelytapahtumalle olisi voitu järjestää näyttävämmätkin puitteet. Toivottavasti ensi vuoden SuomiAreenassa sitten.

Kiitos tästä SuomiAreenasta ja tervetuloa ensi vuonna! Silloin riittää juhlan aihetta.  

 

pe 15.7.2016 klo 13.30-14.45, Antinkatu 5
Kun Suomi täyttää 100
Suomi100

André Noël Chaker, juontaja
Suomi100 -hankkeiden edustajia