Rahankäyttö on taito

Suomessa puhutaan seksistäkin vapaammin kuin omista raha-asioista. Paneeli alkoi raflaavasti, mutta tottahan tuo on. Suomalainen ei kysele toiselta pankkitilin saldoa, eikä palkan euromäärää. Puhumme kyllä kustannuksista ja hinnoista. Voiko tulopuolesta muodostua nuorelle rahankäyttöä opettelevalle talousilluusio? Että jostakin sitä rahaa vaan riittää. 

Mutta eipä riitä. Maksuhäiriömerkinnät eivät ole vain nuorten aikuisten ongelma. Kaikista suomalaisista aikuisista 8,5 % on maksuhäiriömerkittyjä, useampi moninkertaisesti. Ongelma ja siitä aiheutuvat kerrannaisvaikutukset merkitsevät monia vaikeuksia, jopa vuosikausiksi velan maksun jälkeenkin. Jos pankki ei myönnä nettipankkitunnuksia, miten tunnistautua  sähköisiin järjestelmiin? Niitähän riittää. 

Panelisti Janne Salovaara oli kokeillut elämää elinkustannusnormin mukaan. Elinkustannusnormilla kuvataan velkajärjestelyssä olevan käyttöön jäävää rahaa pakollisten hyväksyttävien laskujen jälkeen. Salovaaran kohdalla tämä tarkoitti noin 450 € lompakossa neljän viikon toimeentuloa varten. Testaaja oli selvinnyt hengissä, mutta kokeilussa tilanne on kuitenkin eri kuin aidossa elämässä. Salovaara kuvasi kokemuksen aitoutta kuin pidättäisi hengitystä ja väittäisi näin tietävänsä, miltä tuntuu olla kuollut. 

Ihmisillä on aina yhteenlaskettuja tarpeita enemmän kuin resursseja. Onneksi ihan kaikkien tarpeiden tyydyttäminen ei ole suoraan rahasta kiinni. Tämän päivän kasvattajasukupolvi ei välttämättä enää ylitä vanhempiensa elintasoa. Suuret ikäluokat tekivät sen harppauksen maaseutumökeistä kaupunkilaiskoteihin.

Nuorille kekseliäisyys ja teknologia ovat sentinvenytyksessä ja talouskasvatuksessa hyviä apureita. Taloudenhallintaan on tarjolla lukuisia softia. Ilmaisen tekemisen löytäminen voi olla osa trendikästä elämän "hidastamista". 

Puhutaan rahasta, ei moralisoiden vaan kasvattaen. Vain niin voimme opettaa uusille sukupolville sitä talousosaamista, mitä me olemme sisäistäneet. Ja mekin usein kantapään kautta. 

 

Ke 14.7.2016 klo 13.30-14.45

Puhu rahasta - Talk Show, Kaupungintalon piha

Mun talous, Big Plans Bakery

Minna Autio, yliopistonlehtori, Helsingin yliopisto

Renaz Ebrahimi, yrittäjä, Random Life

Tuomas Enbuske, toimittaja

Paavo Järvensivu, talouskulttuurin tutkija, BIOS-tutkimusyksikkö

Maria Ohisalo, köyhyystutkija, Itä-Suomen yliopisto

Janne Salovaara, tutkija, testaaja, Big Plans Bakery

Joonas Nordman, juontaja, näyttelijä, käsikirjoittaja, tuottaja, Yellow Film & TV