Luottamuksen raja-aita työllisyydessä

Vanhaa pitää purkaa, jotta uutta voidaan rakentaa. Luovuus, innovointi ja kokeilut tuottavat uutta, mutta eihän työ mikään uusi keksintö ole. Eikä kaikkea vanhaa tule hävittää, hiljaisesta tiedosta puhumattakaan.  

Keskipäivän keskustelussa erehtyminen työssä sallittiin, myös yleisöäänestyksessä. Virheistä annettiin lupa oppia. Panelistit oli oivaltavasti jaettu kahteen keskusteluosuuteen. Ensin tarkasteltiin työtä ja työelämän myyttejä perinteisemmistä töistä ja johtajuudesta käsin. Nuorempi sukupolvi esitteli työelämänsä arvoja, jotka lähtevät esimerkiksi itse luodusta tittelistä. Huomioitsin, että raja työn ja muun elämän välillä oli nuoremmalla polvella selvästi hämärämpi. Heitä itseään se ei tuntunut ollenkaan häiritsevän

Jäin miettimään pysyvyyttä. Moni meistä vanhemman työelämäsukupolven edustajista kaipaa edelleen myös fasiliteettien pysyvyyttä: minun työni, minun työpöytäni, minun paperini. 

Puuvillassa yritettiin tehdä kokeiluilla työllisyyttä. Tällä nosteella ei saatu Suomea nousuun, tuskin kokeilujakaan. Keskustelua leimasti tahmeus ja väsähtäminen, innostava rytmi puuttui. Kauppakeskushäly häiritsi keskustelun seuraamista. Tällainenko on ulkopuolisuuden kokemus työllisyysasioissa?

Keskustelujen yhteiseksi nimittäjäksi nousi luottamus ihmiseen; hänen kykyisihinsä ja osaamiseensa. Työnmyyjä (työntekijä) ja työnostaja (työnantaja) tarvitsevat toisiaan. TE-palveluiden tehtävänä on auttaa kysynnän ja tarjonnan kohtaamisessa.  

Pystyttääkö luottamuskeskustelu uuden yhteiskunnallisen raja-aidan? Puhutaanko jatkossa luotetuista ja luottamuksensa menettäneistä työvoiman jäsenistä? Erotteluista tulisi päästä eroon. Tavoitteen tulisi olla yhteinen; kaikki eivät sinne vain tule koskaan pääsemään.     

 

ma 11.7.2016 klo 13.30-14.45 BEPOP-lavalla
"Erehtyminen kielletty!" ja muita työelämän myyttejä
Tekes, Työelämä 2020

Minna Helle, valtakunnansovittelija
Jari Jylli, director, project management, Cimcorp Oy
Pia Henrietta Kekäläinen, perustaja, Mehackit
Linda Laatikainen, lääketieteellinen johtaja, Rinnekoti-Säätiö
Johanna Pystynen, henkilöstöjohtaja, Vincit Oy
Maaretta Tukiainen, juontaja, mediavaikuttaja

JA

ma 11.7.2016 klo 17-18.15 Puuvillan kauppakeskuksessa
Työllisyyttä kokeiluilla? 
Kokeileva Suomi

Maria Kaisa Aula, valtiotieteiden lisensiaatti, Työ- ja elinkeinoministeriö
Olli Kangas, yhteiskuntasuhteiden johtaja, Kansaneläkelaitos
Mikko Kesä, vanhempi neuvonantaja, Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra
Nicklas Nyman, projektipäällikkö, Metropolia Ammattikorkeakoulu
Ira Alanko, juontaja, projektipäällikkö, valtioneuvoston kanslia