Kukaan meistä ei halua enää vapautua digiorjuudesta

Ei tarvinnut porilaisen tallaajan tuntea myötähäpeää. Enbusken vetämä keskustelu sujui kuin rasvattu ja oli välimusiikit, aamukahvit ja kaikki. Antinkatu vitosen lava telttoineen osoitti tarpeellisuutensa tuulisena tiistaiaamuna radikaalin tylsästä nimestään huolimatta. Oli siitä sentään järjestetty nimikilpailu ja kaikki.

Siellä me digiorjat kohtasimme. Digiorjuus on kaikkea tarpeista nautintoon, työstä vapaa-aikaan, apuvälineistä älykotiin, yksilökontakteista globaaleihin verkostoihin. Kukaan meistä ei enää halua vapautua digiorjuudesta, hetkiksi korkeintaan. Saamme teknologiasta niin paljon, että on enää mahdotonta kuvitella elämää ilman sitä. Emme hae sijaisälyä, vaan toivomme, että teknologia voisi parantaa älyllisyyttämme. Teknologian sääntely laahaa koko ajan perässä, innovaatiot ovat aina edellä. Mutta näinhän se kuuluu kehittyvässä yhteiskunnassa mennäkin! 

Toivomme ja arvostamme yksityisyydensuojaa, mutta samalla huolettomat kirjautumisemme, tallentamisemme ja jakamisemme heikentävät sitä. Tarkoittaako yksityisyydensuoja nuoremmille diginatiiveille eri asiaa kuin vanhemmille sukupolville? 

Sääntely koskettaa meitä kaikkia, kuulumme sitten digitaaliseen köyhälistöön tai eliittiin. Uusi luokittelu jakaa yhteiskuntaamme. Digiorjia kumminkin kaikki.

 

ti 12.7.2016 klo 10-11.15, Antinkatu 5
Finanssialan keskusliitto
Tuomas Enbuske Talk Show: Digi toi, digi vei!

Anne Berner, liikenne- ja viestintäministeri, Kesk.
Carl Haglund, eduskunnan tulevaisuusvaliokunnan pj, RKP
Ilkka Halava, tulevaisuustutkija
Liisa Halme, pj., Vakuutusväen liitto
Piia-Noora Kauppi, tj., Finanssialan Keskusliitto
Heikki Liimatainen, uudistuvan liikenteen apulaisprofessori, Tampereen teknillinen yliopisto, Liikenteen tutkimuskeskus Verne
Maija Löyskä, Talousguru 2016
Kristiina Markelin, henkilöstöjohtaja, Handelsbanken
Maija-Riitta Ollila, filosofi, tietokirjailija, personalthinkers.com:n perustaja
Pekka Puustinen, kehitysjohtaja, Ilmarinen
Matti Sjögren, riskienhallinnan asiantuntija, If Vahinkovakuutusyhtiö
Pekko Vehviläinen, tekniikan tohtori, "Suomen mitatuin mies"
Tuomas Enbuske, juontaja, toimittaja