90-lukulaista keskustelua naisen urasta

Enpä olisi uskonut, että SuomiAreenassa 2016 keskustellaan naisen urasta otsikolla "Naisen ura - onko sitä?". Keskustelun teemana olisi pitänyt olla perhepoliittisten edellytysten merkitys naisen uran tukena. Ja näinkin vain, jos naisen vanhemmuutta haluttiin korostaa.

Ura on pohjimmiltaan maskuliinisesti virittynyt termi, kuten ministeri Risikko sanoi. Vapaasti selitettynä ura on työelämän mittainen työntekemisen polku, jokaisella erilaisensa. Keskustelussa naisen ura luokiteltiin haluksi tehdä palkkatyötä, johon perhekuvioiden tulee sopeutua. Entä jos tilanne on toisenlainen? Esimerkiksi yksin elävien naisten tilanne tai ura ei vilahtanut keskustelussa. Ja heidän joustonsa työpaikalla lomien ja vuorojen suhteen tuntuu olevan valtavaa.

Keskustelu oli itse asiassa perinteisiin sukupuolinormeihin nojaavaa. Isien osallistuminen neuvolakäynteihin, muskareihin ja päiväkotikuskaamisiin on täyttä arkipäivää Suomessa. Isä on ykkösvanhempi siinä kuin äitikin. Syyllistäjiä ja ihmettelijöitä riittää aina. 

Uutena tuulena iloitsin yleisöstä tulleesta isovanhemman puheenvuorosta. Kysyjä muistutti eri elämänvaiheissa tarvittavasta hoivavapaan tarpeesta. Kyseessä voi olla omien vanhempien tai lastenlasten hoito. Miten tärkeä huomio sekä kansantaloudellisesti että hoivapoliittisesti!

Keskustelusta jäi puuttumaan vanhemman oikeus ja halu hoitaa lapsiaan itse urakehityksen siitä ehkä kärsien. Onko yhteiskunnan ja julkisen keskustelun puolesta sallittua hoitaa lapsiansa kotihoidossa monta vuotta? Miksi muutaman vuoden sapattivapaa palkkatyöstä ei olisi eläkkeessä hävityn satasen arvoista? Elämä on täynnä valintoja ja valinnoilla on seurauksensa. Perheen perustaminen on vanhemmalle/vanhemmille yksi sellainen.

 

pe 15.7.2016 klo 10-11.15, BEPOP-lava
Naisen ura - onko sitä?
Zonta International Piiri 20

Eva Biaudet, kansanedustaja, RKP
Anu Järvensivu, vanhempi tutkija, Työterveyslaitos
Paula Risikko, eduskunnan varapuhemies, Kok.
Juha Vasama, kaupunginhallituksen pj., Porin kaupunki
Mari Kunttu, juontaja, päällikkö, Yle Lounais-Suomi
Sinikka Tuomi, juontaja, päällikkö, Yle Pirkanmaa