Pitääkö luonnon olla maksutonta?

Jokamiehen oikeuksista liikkua luonnossa käydään keskustelua. Pitäisikö luonnossa liikkuminen olla maksullista? Jokamiehen oikeudet perustuu jalan liikkumiseen metsissä sekä luonnon antimien kuten marjojen ja sienten keräämiseen metsistä.
Luonnossa liikkumisen maksuttomuutta puoltaa mahdollisuus monipuoliseen liikuntaan ehkä vaihtelevassa maastossa.Liikunnan lisäksi on mahdollista oppia tuntemaan lintuja ja kasveja. Nykyään on vaeltajan apuna vielä hyvät kartat sekä paikantimet. Marjoja ja sieniä jää vuosittain metsään hyödyntämättä vaikka juuri metsämarjat ja sienet olisivat sitä terveellistä lähiruokaa.

Asian kääntöpuoli on, että luontoa sekä vesistöjä yhä edelleen pidetään kaatopaikkana, vaikka valistusta on tehokkaasti jaettu. Virallisten retkeilyreittien varsilla on roskiksia. Metsiin kipataan sellaista jätettä, että vaistämättä tulee mieleen, että tarkoituksella on sinne viety ja muulla keinoin kuin "ihmisvoimin". Tämä on asia, joka pakottaa miettimään muita ratkaisuja. Siisteys on niin yksinkertaista: Huolehtii omat jätteen niille varattuihin paikkoihin. Mutta vaikeaa toteuttaa? Jokamiehen oikeuksien mukaan voidaan toimia , jos ihminen kunnioittaa luontoa.