Ennaltaehkäisevä terveyden ylläpito - investointia vai kulutusmenoa?

Tuija Braxin alustuksesta kävi ilmi, että aiheena on ennalta ehkäisevän hyvän elämän esim. liikunnan, oikean ravinnon, kulttuuriharrastusten rahallisesta arvosta. Paljonko säästetään, jos terveys säilyy vanhemmaksi tai ihminen ei sairastu lainkaan. Toisaalta millaisia päätöksiä ja siis rahallisia satsauksia päättäjien pitäisi ennalta ehkäisyyn sijoittaa? Yksi elämä- terveystalkoot näkee myös jo sairastuneiden elämänlaadun kohottamisen tärkeäksi, vertaistuen sekä oikea aikaiset kuntoutukset.

Kuulijat johdatettiin aiheeseen terveyspelin avulla, jossa edustajat valitsivat a, b tai c oman näkemyksensä mukaan mitä esitetyllä rahasummalla tulisi säästöä terveyspalveluista: Vaihtoehdot olivat satsaus vanhuspalveluihin, perhetyöhön tai vanhuksille liikuntapalveluihin ja oikeaan ravitukseen. Kun rahasummaa nostettiin, vaihtoehdot olivat mini-inventaario, sydän potilaiden kuntoutukset (liikuntaohjelman avulla) tai ystäväpiirit ikäihmisille (ohjauttua toimintaa, liikuntaa, taidetta muistelukirjoittamista). Viimeisellä kierroksella vaihtoehdot olivat pyöräilyn tukeminen, yksinäisyyden lievittäminen ja sydän merkki joukkoruokailuihin, aina kun tehdään verovaroilla ruokaa. Tällä kierroksella kaikkein suurimmat hyödyt saadaan pyöräteitä lisäämällä. Kommentteja tähän tulokseen oli, että tarvitaan pyöräilijöitä. Totta tarvitaan yksilöllisiä ratkaisuja pyöräillä, kun on turvalliset olosuhteet. Tarvitaan asennetta terveelliseen ruokailuun. Kaj Turunen ehdotti panostusta riskiryhmiin. Miten määritellään eksaktististi alkava riskiintyminen? Kaivattiin myös kriteereitä, millä tulokset on mitattu.

Vahvat reisilihakset ovat ikääntyvän naisen seksikkäin osa. Tiedetään, että kaatumiset aiheuttavat erikoishoidon tarvetta tai jopa laitoshoitoa. Ne ovat lukuja, jotka ovat laskettavissa. Miten on määriteltävissä liikkuvan ihmisen liikunnan vaikuttavuus rahallisesti. Muuten kuin, että lihakset pysyvät kunnossa, on mahdollisuus monipuoliseen hyvään elämään. Onko kunnan satsaus liikuntapaikkojen ylläpitoon investointia vai kulutusmenoa?

Hyvinvointivelka on kasvanut Suomessa. Yksinäisyys on ongelma kaikissa ikäluokissa: Huonosti voivissa perheissä muodostuu kierre:huono-osaisuuden periytyminen johon liittyy taloudellinen köyhyys. Terveyserot ovat kasvaneet samaan tahtiin. Terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen tapahtuu kunnissa jokaisen lautakunnan ratkaisuissa tuottaa palvelua kuntalaisille. Asuinpaikka kuitenkin tuotaa eriarvoa, koska kunnat ovat erilaisia. Raamit ja madollisuudet tulevat eduskunnasta. Investointien ja kulutusmenojen erottelu on vaikeaa. Kaivattiin vaikutuslaskemia mittariksi. Puhutaan rahasta keskustelutilaisuuksia on luvassa tuleville ehdokkaille.

Perjantai 15.7. Puhutaan rahasta -pelataan terveydellä

Kaupungintalon piha, Hallituskatu 12

Järjestäjä:Yksi elämä -terveystalkoot (Aivoliitto, Diabetesliitto, Sydänliitto)

Puhuja(t):

Touko Aalto kansanedustaja,Vihreät

Tuija Brax pääsihteeri,Suomen Sydänliitto ry

Hanna Kosonen kansanedustaja,Keskusta

Merja Mäkisalo-Ropponen kansanedustaja,SDP

Aino-Kaisa Pekonen kansanedustaja,Vasemmistoliitto

Sari Tanus kansanedustaja,Kristillidemokraatit

Kaj Turunen kansanedustaja,Perussuomalaiset

Juhana Vartiainen kansanedustaja,Kokoomus

Juontaja:Eeva Lehtimäki viestinnän tekijä, Ellun kanat