Terveydenhuollon rahamassi pöydälle

Perjantaiaamun MTV-lavan keskustelussa olivat mukana Elinkeinoelämän valtuuskunnan puheenjohtaja Matti Apunen, SDP:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sanna Marin ja kansanedustaja Pekka Haavisto.

Taas kerran puhuttiin terveyspalveluista. Sanna Marin peräsi tasa-arvoa palveluissa myös niille, jotka eivät voi käyttää Kelakorvauksilla tuettuja yksityisiä tai työterveyspalveluja. Marin kaipasi panostusta julkisiin palveluihin. Matti Apunen antaisi "rahan mukaan" eli lapun, jolla saisi itse valita mistä palvelunsa hakee. Lisärahasta ei ollut puhetta. Ruotsissa menetelmä on hänen mukaansa käynnistynyt hyvin. Sanna Marin totesi, että ongelmat ovat kuitenkin jo alkaneet tulla esiin. Lyhyestä keskustelusta ei jäänyt oikein mitään käteen.

Minä laittaisin koko rahapotin pöydälle ja antaisin sen julkisen terveydenhuollon käyttöön. Nimenomaan käyttöön. Kansalaisille järjestettäisiin tasa-arvoiset palvelut pääosin julkisen terveydenhuollon ja järkeviltä osin hyvin valvottuina ostopalveluina yksityisiltä palvelujentuottajilta. Työterveyshuolto keskittyisi alkuperäiseen tehtäväänsä työhön liittyviin asioihin. Yksityisiä palveluja käyttävät maksaisivat palvelunsa itse, Kela ei myöskään rahoittaisi enää yksityisten vakuutusten kautta hankittuja palveluita. Työnantajat voisivat toki kustantaa omilla rahoillaan työntekijöidensä terveyspalveluita.

Uskon, että tällä tavalla sama rahapotti käyttämällä nykyisin työterveyshuollon ja yksityisten vakuutusten kautta palveluja käyttävät saisivat ihan hyvät palvelut. Tämä turvaisi tasa-arvoiset palvelut myös niille, jotka niitä eivät nyt saa. Pitkällä tähtäimellä sen myös kansanterveyden ja kansantalouden kannalta hyvä. Siirtymällä lippuun tai lappuun nyt heikosti palveluja saavien tilanne ei parane ellei koko potin rahanjakoon kajota.