Huhut demariliikkeen kuolemasta ennenaikaisia

Suomi-Areenalla SDP:n ”uutta” periaateohjelmaa olivat kaavailemassa puheenjohtaja Antti Rinne, varapuheenjohtaja Krista Kiuru, kansanedustaja Tarja Filatov ja puoluesihteeri Reijo Paananen.

Alkuperäinen Forssan puolueohjelma on vuodelta 1903. Historiaan ei luvattu kajota, mutta todettakoon, että sen ensimmäisinä saavutuksina toteutettiin 1906 yleinen ja yhtäläinen äänioikeus sekä yksikamarinen eduskunta. Suomalainen nainen sai äänioikeuden ensimmäisenä Euroopassa ja yhtäläisen vaalioikeuden ensimmäisenä maailmassa. Vain vähän yli sata vuotta sitten. Hyvinvointivaltio on rakennettu ja valtaosa kansasta voi taloudellisestikin hyvin. Joidenkin mielestä sosialidemokratia on tehnyt itsensä tarpeettomaksi. Huhut liikkeen kuolemasta ovat kuitenkin ennenaikaisia. Panelistien kannat olivat aika yksimielisiä. Työ yhteisvastuun, tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden hyväksi jatkuu. On vain löydettävä uusi punainen lanka tähän työhön.

Kuten puheenjohtaja Rinne totesi niin puolue on jämähtänyt järjestelmien puolustamiseen ja ylläpitämiseen. Ne ovat toki olleet tarpeen. Nyt pitää muuttaa koko ajatusmaailmaa niin, että ihminen, kansalainen ja hänen tarpeensa menevät kaiken muun edelle. Kansalaista ei juuri kiinnosta palvelun tuottajaorganisaatio vaan se, että palveluja saa tarpeen mukaan, oikeaan aikaan ja kohtuullisin kustannuksin. Julkishallinnon palveluiden pitää olla tehokkaita ja kilpailukykyisiä niin etteivät ne valu kansainvälisten pääomasijoittajien käsiin ja voitot ulkomaille. Demarien tehtävänä on puolustaa edelleen yhteisvastuuta, tasa-arvoa ja oikeudenmukaisuutta. Maamme on vaikeiden aikojen ja kovien sopeutusten edessä. Porvarihallitus säästää lapsiperheiltä, eläkeläisiltä, työttömiltä ja muuten vähäosaisilta. Hyväosaisille esitetään hurskaita toivomuksia esim. palkanalennuksista. Kansantaloutemme on nyt kuin ruohottunut pelto. Sitä niitetään nyt isolla, tylsällä viikatteella. Vahvimmat vain vähän värisevät ja loput nöyrtyvät maan tasalle. Olen vakuuttunut, että tämän hallituskauden jäljiltä demareita tarvitaan korjaamaan näitä maahan lyötyjä. Siihen tarvitaan myös hyvinvoivia, vastuullisia kannattajia, jotka eivät katso vain omaan napaansa.

Uutena avauksena esille tuli perustulo, jota kansalaispalkaksikin on kutsuttu. Muotoakin on selvitettävä. Demarien lähtökohtana on, että perustulo on syyperusteinen. Lähtökohtana on aina toimeentulo omalla työllä. Sitä ovat palkkatyön ohella yhtä hyvin yrittäjyys ja ammatinharjoittaminen. Ellei se ole mahdollista niin sitten olisi nykyistä järjestelmää yksinkertaisempi perustulo mm. perhe, elämäntilanne ja terveydentila huomioon ottaen.

Kuten totesin niin huhut demariliikkeen kuolemasta ovat ennenaikaisia. On puolue sitten vallassa tai ei niin sen pitää olla vahva vaikuttaja tulevassakin yhteiskunnassa. Siinä haluan olla omalta osaltani mukana.