Eläkeuudistuksen kyselytunti

Harvinainen yhteisymmärrys sekä työntekijä- että työnantajapuolella havaittiin eläkeuudistusta koskevassa keskustelussa. Elinikämme on lisääntynyt eläkejärjestelmän rakentamisesta eli 1960-luvun alusta noin 10 vuodella. Eläkeiäksi määriteltiin silloin 65 vuotta ja hyvinä taloudellisina aikoina sitä laskettiin alimmillaan 63 vuoteen. Keskimääräisestä kymmenen vuoden lisäeliniästä on tarkoitus tehdä kaksi vuotta lisää töitä eli eläkevuosia olisi kuitenkin 8 enemmän kuin alkuperäisessä järjestelmässä on tarkoitettu
.
Ongelma on tietenkin siinä, että päätökset pitää tehdä kansallisella tasolla ja koko kansantalous huomioon ottaen. Me taas koemme asian yksilöinä ja oman tilanteemme mukaisena. Perustelut olivat kuitenkin hyvät. Tärkeää on, että työkyvyttömyyseläkkeen mahdollisuus säilyy. Päätöksiä siitä tekevät kuitenkin edelleen ”paperilääkärit”, jotka eivät ole koskaan edes nähneet potilasta. Moni vielä repii hiuksia päästään näiden hakemusten kanssa.

Eetunaukion katsomo oli taas täynnä väkeä, mutta yleisöstä puuttuivat ne, joihin uudistus eniten vaikuttaa eli 1955 ja sen jälkeen syntyneet. Nyt eläkkeellä olevien tilanteeseen ei tule muutosta. Indeksikeskustelu onkin sitten eri juttu.