Venäjää pintaraapaisuna

Perjantaina käytiin Antinkatu 2:n pihalla mielenkiintoinen keskustelu aiheesta 'EU - Venäjä - Suomi - yhteistyötä vai vastakkainasettelua'. Keskustelijoina oli neljä suomalaista kansanedustajaa- Ilkka Kanerva, Paula Lehtomäki, Riitta Myller ja Tom Packalen, Markku Kangaspuro Aleksanteri-instituutista sekä Aleksandr Belov Venäjän Duumasta.
Heti alkuun on sanottava, että suomalaisviisikolla oli melkoinen etunoja Venäjään - ei ehkä niin syvä kuin masentavina suomettumisvuosina, mutta kuitenkin.
Session alussa puhuttiin malesialaiskoneen alasampumisesta itä-Ukrainassa. Keskustelu meni juupas-eipäs -väittelyksi, kun monet panelistit peräsivät 'todisteita'. Kun kyseessä on suoraan sanottuna sisällissota, niin millaista tutkimusta tässä oikein perätään? Sota on sotaa ja vaikka ohjuksen ampujan nimi, kuva ja henkilötunnus laitetaan maailman mediaan - mitä sitten? Olennaista on, että tilanne lopulta saadaan rauhoittumaan ja tehdään poliittinen ratkaisu.
Venäläinen panelisti Belov puhui hyvää suomea ja esitti kantansa rauhallisesti. Lentokoneen alasampumisesta hän esitti selviä faktoja. Ohjuksen ja sen laitteiden kuljettamiseen tarvitaan lukuisia kuorma-autoja, 50 hengen miehistö ja jalkapallokentän kokoinen tuliasema. Mikä sitten onkaan ohjuksen lähettäjä, kyseessä ei ole mikään asekaappaus, vaan jotakin muuta.
Monia Suomea hiertäviä kysymyksiä jäi käsittelemättä, kuten: - miksi Suomi lahjoittaa Venäjälle, yhdestä maailman rikkaimmista maista, 'lähialueyhteistyön' nimissä kymmeniä miljoonia euroja?, - miksi venäläiset voivat ostaa maata kaakkois-Suomesta, mutta ei vastavuoroisesti, - miksi Suomi suhtautuu Venäjä-pakoitteisiin varovasti, vaikka uusrikkaiden turismiostot vähenevät, kyse on suuremmista asioista.
Lopussa tämän kirjoittaja sai esittää yleisökysymyksen: - kun viimeisen puolen vuoden aikana Venäjä on tehnyt monta sääntörikkomusta (Krim), eikö 'pahaa poikaa' pidä tukistaa. Suomalaiset poliitikot luulevat, että kun Suomi on kiltti, silloin Venäjä on Suomelle kiltti. Tämä ei viimeiseen 1000 vuoteen ole pitänyt paikkaansa. SIIS, onko Venäjä luotettava neuvottelukumppani, joka pitää sanansa? Vastaus on tuskin myönteinen.
Belov esitti myös vitsin. Yksi Leninin iskulause oli: neuvostovalta = sosialismi + sähköistäminen, SIIS sosialismi = neuvostovalta miinus sähköistäminen.
Harasoo!