VALLAN VAHTIKOIRA VAI KESY PUUDELI?

Torstaina keskusteltiin aiheesta "Neutraali media, pelkkää utopiaa?' Lavalla oli nimekkäitä panelisteja - ministeri Sanni Grahn-Laasonen, perussuomalaisista demareihin siirtynyt Maria Tolppanen ja Mikael Pentikäinen. Keskustelua johdattelivat Nykypäivän Alberto Claramunt ja Suomen Kuvalehden Heikki Vento.

Tilaisuuden alussa analysoitiin Verkkouutisten tuoretta tutkimusta tiedotusvälineiden poliittisuudesta. Tuskin suuri yllätys oli, että Yle todettiin selvästi vasemmistolaisimmaksi.Keskustelussa puitiin Ylen betonoitua asemaa, millä se on saanut huomattavan kilpailuedun 'kaupalliseen' lehdistöön. Pelkistäen, olisi aivan sama, jos jokaiseen kotiin tulisi tilaamatta 'Suomen Sanomat', joka olisi pakko maksaa. Yle nyt kuitenkin on vain yksi toimija, vaikka Maria Tolppanen yritti antaa sille elämää suuremman arvon saamen- ja viittomakielisine uutisineen!

Kukaan keskustelija ei myöntänyt, että medialla on useita tabuja, joita ei sovi rikkoa, ei edes koskettaa. Näitä ovat homoliitot, syntymättömien lasten surmaaminen, rajoittamaton maahanmuutto, kommunismin arvosteleminen, yltiö tasa-arvo ja monet muut. HS on näiden tabujen kunnioittamisessa eturivissä, varsinkin sen pari naistoimittajaa, Sipilä ja Nykänen.

Mutta, ylipäätään lehdistön riippumattomuuteen uskoi 63% vastanneista, mikä on hyvä asia. Kun puhuttiin ajankohtaisten asioiden uutisoinnista, niin todettiin, että vihreiden Ville Niinistö vastustaa 'hyvien asoiden' leikkaamista, mutta haluaa huonojen asioiden tukien vähentämistä. Mitkä sitten ovat vihreille huonoja asioita? Tietenkin maanpuolustus, lapsilistä ja ylipäätään lapsiperheiden tukeminen.

Keskustelussa todettiin, että 1990-luvulla 'kakkoslehdistö' suorastaan kuoli. Nämä olivat pääasiassa pienilevikkisiä työväenlehtiä, joilla rahkeet eivät riittäneet kovassa kilpailussa. Todettiin, että näissä vasemmistolehdissä työmarkkinatoimittajat olivat sangen tärkeitä. Nyt ajat ovat muuttuneet.

Puhuttiin somesta ja miten toimittajien siihen pitäisi suhtautua. Jos lehden toimittaja kirjoittaa someen, hän tekee sen omalla vastuullaan, mutta kannanotto saattaa leimata omaa työnantajaa.Monesta suusta todettiin, että lehdistö on 4. valtiomahti lainsäädäntövallan, toimeenpanovallan ja tuomiovallan ohella. Onko nykymedia sitten vallan ärhäkäs vahtikoira vai kesy puudeli.Keskustelijat totesivat, ettei taistelevaa journalismia enää ole, toimittajat tekevät juttuja toisistaan ja toisilleen.

Keskustelun päätteeksi kaikki kaipasivat lisää rohkeutta, uusia avauksia ja uudistuksia mediamaailmaan.