TURVALLISUUTTA ASIANTUNTEMUKSELLA

Torstaina 18.7. keskusteltiin Raatihuoneella todella tärkeästä aiheesta: 'Pohjoismainen yhteistyö vai NATO? - keskustelua Suomen turvallisuuspolitiikasta. Tilaisuus oli Ulkopoliittisen instituutin järjestämänä johtaja Teija Tiilikaisen juontamana ja keskustelijoina oli neljä alan asiantuntijaa, Pekka Visuri, Tuomas Forsberg, Katri Pynnöniemi ja Mika Aaltola.Keskustelu alkoi uhkakuvista ja niiden määrittelystä. Asiantuntijajoukko oli kohtuullisen samaa mieltä siitä, että sotilaallista uhkakuvaa Suomella ei ole, sen sijaan muita, kuten taloudelliset ja ympäristöongelmat ja nykyään varsinkin kyberturvallisuus. Puhuttiin kansalaisten huolenaiheista, jotka pitkälti perustuvat mielikuviin. Talvisodan tilanne - yksin idän jättiläistä vastaan, on edelleen Suomen kansan kollektiivisessa muistissa ja se on realiteetti.
Kun panelisteilta kysyttiin Suomen puolustuskyvystä, joka 'virallisesti' on uskottava, niin miten se voi pitää paikkansa laskevien puolustusmäärärahojen ja liittoutumattomuuden kentässä, niin vastauksena tuli, että pieni Suomi ei mitenkään voisi pärjätä ottelussa ydinase-Venäjää vastaan, vaan maamme voitaisiin tuhota lyhyessä ajassa.
Pohjoismaista yhteistyötä käsiteltiin monipuolisesti ja todettiin, että asiasta on vuosikymmenten mittaan puhuttu paljon, mutta tuloksia ei juurikaan ole tullut. Yhteiset kalustohankinnat ovat kuitenkin ensi askel. Pitemmälle tuskin lähiaikoina päästään - jokaisella pohjoismaalla on omat intressinsä - ja historiansa.
EU:n puolustuksesta puhuttiin paljon ja kaikki panelistit kannattivat tämän kehittämistä.
Kun puhuttiin Natosta, jotkut panelistit pitivät sitä suorastaan muinaismuistona. Naton sateenvarjo ulottuu parhaiten 'vanhan Naton' ylle, Baltian ja itä-Euroopan suhde Yhdysvaltoihin on höllempi.
Nato ei taida Suomen puolustukselle olla mikään taikasana. Itse näen Naton merkityksen olennaisimpana ennen kuin yhtään laukausta on ammuttu. Kuhmon metsiin tuskin tulee italialaisia hiihtojoukkoja!
Kun kyseessä on tämänkaltainen raati, olisi odottanut aivan uusia avauksia. Täytyy sanoa, että keskustelussa kierrettiin 'arkoja' aiheita kuin kissa kuumaa puuroa. Pelko Venäjän reaktioista oli kaikilla takaraivossa!
Venäjällä pitkään sotilasasiamiehenä ja opiskelemassa ollut eversti Ari Rautala kirjoitti vastikään arikkelin Venäjän sotilaspolitiikasta. Kirjoituksen ydin oli, että Venäjä pitää kovaa meteliä länteen ja Natoon päin, mutta Venäjän todellinen pelko on idässä - Kiina.
Siinäpä mietittävää.