Suomen historiaa tiivistetysti

Maanantaina klo 14 oli tilaisuus nro 12: 'Kansanvallan juhlaa - valtiopäivät 150 vuotta'. Tilaisuus oli kaikin tavoin loistavasti läpiviety. Alussa ollut esitys v 1863 avatuista valtiopäivistä nykyhetkeen oli katsaus Isänmaan historiaan Esitys oli ulvilaisen Ulpu-teatterin ja siinä oli valtiopäivien avainhetkiä Aleksanteri II:sta Paavo Väyryseen EU-lain jarruttamiskeskusteluineen.Kavalkadi oli edustava Svinhufvudista Mannerheimin, Risto Rytin ja Kekkosen kautta Satakunnan lääniin.
Tämän jälkeen lavalle nousi neljä poiiitikkoa puhemies Eero Heinäluoman johdolla. Pääaiheena heidän keskusteluissaan oli, 'pärjääkö kansanedustaja puheella'. Tämän anti ei ollut paras mahdollinen - liiaksi ympäripyöreyttä.
Yksi tärkeä aihe parlamentarismissa jäi käsittelemättä - puoluejärjestelmä. Kun Suomessa nyt on 8 puoluetta, niin voidaan kysyä onko se demokraattisempi kuin kahden puolueen järjestelmä, kuten USA:ssa, Britanniassa ja nykyään Ruotsissa, jossa on porvari- ja demariblokki. Näissä vaaleissa ennen vaaleja äänestäjä tietää, mille ryhmälle ja aatteelle antaa äänensä. Vaali-iltana kaikille on selvää, kuka on pääministeri ja mikä on politiikan linja.
Suomen sekavassa vaalijärjestelmässä vaali-iltana peli vasta alkaa.Kahdeksikosta kursitaan kokoon sekava yhdistelmä - viisikko, kuusikko, kuinka tahansa - ja sille rakennetaan Raamatun paksuinen vaaliohjelma. Viime eduskuntavaalien jälkeen nähtiin tämä omituinen näytelmä, minkä seurauksena valtionvelka on nyt 100 Mrd €, kun se ennen vaaleja oli 50 Mrd€.
Missä siis on poliitikkojen vastuu?