PITKÄ VENÄJÄ

Keskiviikkona Puuvillassa puhuttiin yhdestä kansakuntamme kesto- ja kohtalonaiheesta - muuttuuko Venäjä? Lavalla oli neljä pätevää asiantuntijaa - Charlotta Collen, Katri Pynnöniemi, Antto Vihma sekä juontajana Mika Aaltola.

Asian ytimeen päästiin heti alkuun, kun käsiteltiin kysymystä, onko Venäjän tilanteenydin Putinin valtataistelua vai pyrkimys palauttaa Venäjän imperiumi. Asiasta oltiin sitä mieltä, että molemmat elementit ovat vastaus.Krimin ja itä-Ukrainan tiolanteesta todettiin, että näköpiirissä olevana aikana Venäjä tuskin luopuu valtauksistaan. Tilanne voi joskus muuttua, jos Venäjän valtasuhteet muuttuvat

Sellainen perusasia tuotiin painokkaasti esille, että aiemmin valtapolitiikassa on ollut kaksi elementtiä - 'kova' sotilaallisen voiman näyttö ja 'pehmeä' talous. Nyt painopiste on taloudessa ja tällä Venäjä koettaa iskeä EU-maiden väliin. Nordstream-kaasuputki on tästä hyvä esimerkki. Ukrainan kaasukriisi 2006 ja 2009 osoitti, mihin Venäjä voi olla valmis naapurimaita painostaessaan.

Käsitteestä hybridisodankäynti puhuttiin ja todettiin määritelmän olevan jossakin määrin epätieteellinen. Se kuitenkin tarkoittaa häirintää. Nykytekniikalla tähän on monia mahdollisuksia. Tilaisuuden päätyttä kysyin panelisteilta, moniko on lukenut Ilkka Remeksen viime kirjan 'Jäätyvä helvetti'. Kirja oli kaikille tuttu ja voin suositella sitä. Siinähän tuomiopäivänomaisesti kuvaillaan, kuinka naapuri voisi lamauttaa Suomen laukaustekaan ampumatta. Vaikka kirja on fiktio, se nostattaa hiukset pystyyn!

Yleisön joukosta esitettiin kysymys, voiko brexit lähentää Britanniaa Venäjään. Vastaus on kielteinen - päinvastoin USA:n ja Britannian suhteet lähentyvät.

Kun puhutaan Venäjän ja EU:n suhteista, niin yksi fakta on muistettava - Euroopan vahva talous. Kun EU pysyy yhteinäisenä, voimme nukkua yömme rauhassa.

Tällä palstalla vielä kiitos kaikille viisaille keskustelijoille. Tilaisuus antoi ajattelemisen aihetta.