PELOISTA ROHKEASTI

Ke 17.7. käytiin Eetunaukion lavalla mielenkiintoinen keskustelu aiheesta 'Luulot pois! - näin meitä pelotellaan turhaan'. Keskustelussa oli todella mielenkiintoisia hahmoja EVA:n johtajan Matti Apusen johdattelemana: Anna Kontula, Jari Sarasvuo, Anne Berner ja Arno Kotro. Keskustelun alussa sivuttiin päivän kohu-uutista, kun Anna Kontula oli piilotellut paperittomia, luvattomia maahanmuuttajia. Esille tuli, kumpi on suurempi rike - Anna Kontulan vai Päivi Räsäsen. Kyseessä on viime kädessä muoti-ilmiö - Päivi nyt ei ainakaan lakia ole rikkonut, lähinnä puolustanut elämää. Kuten muuan kolumnisti sanoi, jos ihmisen eläisivät Päivi Räsäsen oppien mukaan, maailma olisi onnellisempi.
Pelkoja ja pelkotiloja käsiteltiin keskustelussa varsin monipuolisesti. Tuotiin esille käsite dystopia, siis tavallaan utopian vastakohta. Ellei ihmisillä ole haaveita, kehitys pysähtyy. Todettiin kutakuinkin yksimielisesti, että Suomessa säädetään aivan liikaa lakeja ja asetuksia - vuodessa 1600. Tämä on jo sellainen määrä, että se estää terveen järjen käytön! Median roolia käsiteltiin monipuolisesti. 1980-luvulla uutisten ykkösaihe oli keski-Euroopan happosateet. Kun tehtaan piippuihin asennettiin filterit, se ei ollut enää uutinen! Melko yksimielisesti todettiin, että moraali on ehdottomasti tärkeämpi kuin laki. Niinkuin Mark Twain kirjoittaa postuumissa kirjassaan 'Matkakirjeitä Maasta': "laki on hiekka, tavat ovat kallio'.
Jari Sarasvuo esitteli lopuksi 'Pori-ohjelmansa'. Sen mukaan hyvää ei saada aikaan ilman uhrauksia. Esimerkiksi perustulon on oltava vastikkeellista, verotuksen järjellistä ja lakien ymmärrettäviä ja ihmisten hyväksymiä. Kaikenkattava tavoite on PYHÄ, joka tuo ihmisille onnen.