NAISASIAA SYVISSÄ RAITEISSA

Perjantaina BePopissa viisi naista + Juha Vasama keskusteli yhdestä ikuisuusaiheesta, eli naisen urasta. Kuuntelija odotti uusia avauksia ja raikkaita ajatuksia, mutta eipä niitä juurikaan tullut. Naisten vähäinen määrä pörssiyhtiöiden hallituksissa, naiskansanedustajien vähäinen määrä - vain 40% - pienemmät palkat, vähäisempi eläke - nämä asiat askarruttavat nyky-Suomen kärkinaisia.

Tutkimusten mukaan, esimerkiksi Ilta-Sanomissa 5.7.2011 julkaistu, naisten kokonaisansio on useimmilla aloilla suurempi kuin miesten. Naisen euro ei todellakaan ole 80c, vaan ainakin 1,20€. Toinen juttu, naiset mielellään tuovat esille naisen elämän negatiiviset asiat, mutta ummistavat silmänsä miehen elämän hankalille jutuille. Naisen elinikä on 10 v pitempi kuin miehen eikä naisella ole velvollisuutta puolustaa maata tositilanteessa. Kirkkomaillamme on 90 000 valkoista ristiä, joista 350:n alla lepää nainen. Tämä tasa-arvosta.

Poliitikot ja ay-neiset toivat kärkkäästi esille juuri tuodun ehdotuksen, jonka mukaan sunnuntaityöstä ei maksettaisi erikseen, vaan siirryttäisiin kokonaispalkkaukseen. Muutama puheenvuoron käyttäjä totesi, että poliisit, rajavartijat, palomiehet ja sotilaat tekevät töitä kaikkina vuorokauden aikoina. Tämä ei tuntunut mahtuvan Eva Biaudet'n päähän, vaan hän jaksoi luennoida sairaanhoitajien ankeasta elämästä. Kuitenkin, nyt tehty uusi avaus tarkoittaisi kokonaispalkkaa - tätä eivät kaikki ymmärrä.

Kun puhuttiin pyhätyöstä, niin keskustelijat toki myönsivät ajan ja yhteiskunnan muuttuneen. Kun viime vuonna työelämää koetettiin järkeistää, niin Sipilän hallitus koetti saada loppiaista ja helatorstaita työpäiviksi. Ay-liike halusi estää tämän vaikka yleislakolla, vaikka Lauri Lyly ei tiedä, miksi loppiaista vietetään!

Lastenhoidosta puhuttiin paljon, kuinkas muuten. Yleinen hyminä tuntuyi olevan, että lapset ovat hankala asia, joita täytyy työntää lainsäädännön voimin niille, joille se on vastenmielisintä! Lapsuus on kuitenkin siksi lyhyt, että ihmettelen suuresti naispoliitikkojen intoa tehdä siitä elämää suurempi ongelma. Äidinpalkka ratkaisisi tämän pulman - terveisiä naispoliitikoille!

Keskuetelun loppupuolella kuultiin huumoria, kun Työterveyslaitoksen Anu Järvensivu ehdotti tasaeläkettä. SIIS, 25-vuotiaalle varhaiseläkeläiselle ja 40 vuoden työuran omaavalle johtajalle sentilleen sama eläke. Loistava ehdotus!