Mitä Areenalla jäi sanomatta

Areena-maraton on sitten juostu loppuun. Takana on 125 mielenkiintoista keskustelua, joita todella kannatti seurata - niin paljon kuin ehti. Seuraavia vuosia varten voisi ehdottaa, että yleisökysymyksille annettaisiin enemmän tilaa. Jotkut juontajat, kuten Matti Apunen, eivät antaneet tilaa yhdellekään yleisökysymykselle eivätkä muutkaan kovin herkästi mikrofonia 'kansan edustajille' antaneet.
Omien havaintojeni mukaan seuraavat aiheet jäivät puolitiehen:
- 100 'työ tekemällä loppuu - timokratia'. Yleisön joukosta Sem Schubak esitti todella järkevän ajatuksen johtamisesta - oma esimerkki. Tähän tarttui Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen, joka puolusti Veikkauksen, Finnairin, Alkon ja muiden yhtiöiden huippujohtajien palkkoja kansainvälisellä vertailukelpoisuudella sekä sillä, että he pysyisivät Suomessa. Pelkkää puppua! Kysyn Jaatiselta, kumman panos Suomelle on tärkeämpi, puolustusvoimain komentajan vai Alkon pääjohtajan?
- 106, 'EU ja Venäjä - euro ja rupla'
Tässä keskustelussa Paula Lehtomäki sekosi sanoissaan pitäessään kaasuputkea VAIN ympäristökysymyksenä. Jos se on vain sitä, miksi Venäjän laivasto koko voimallaan suojaa sitä. Kaikki keskustelijat puolustivat itä-Suomen maakauppoja sillä perusteella, että 'maanomistajalla on oikeus myydä vapaasti.' Nyt täytyy tietenkin sanoa, että kyse on Isänmaasta. Venäjän pinta-ala on 150 milj km2 - kyllä siellä tonttimaata on!
Karjalan kysymystä ei kukaan keskustelija myöntänyt olevan.
Suomalaisen poliitikon tärkein tehtävä on Suomen kansan etujen puolustaminen, ei Kremlin herrojen!