MAANPUOLUSTUSTA MALTILLISESTI

Perjantaina teatterissa oli arvovaltainen raati keskustelemassa maanpuolustuksesta. Mukana olivat puolustusministeri Niinistö, pv:n komentaja Lingberg, tutkija Katri Pynnöniemi, kansanedustaja Pekka Haavisto ja Minna Holopainen STT:sta.
Ministeri ja komentaja esittivät aluksi laajan katsauksen teemaan 'mikä Suomea uhkaa'. Molemmat herrat esittivät selkokielellä, että uhka ja naapurien toiminta lähialueilla ovat eri asioita. Selväksi tuli, että meitä ei uhkaa mikään.
Puolustusmäärärahoista puhuttiin laajasti ja todettiin hallitusohjelman kirjaus, jossa määrärahoja lisätään 50 milj vuodessa, jolloin v 2020 lisäys on 150 milj€.
Lindberg esitti selkokielellä, mitä viime hallituskaudella tehtiin. Puolustusbudjetti pieneni 10% ja 2000 virkaa lakkautettiin. Nyt siis tavoitteena on päästä alkutasolle.
Reserviläiskirjeen lähettämisestä keskusteltiin. Lindberg sanoi selvästi, että asia päätettiin jo vuosia sitten - tässä ei ollut kyse Ukrainan tilanteesta. Keskusteluviisikon 'kriitikot', joihin lasken STT:n Holopaisen ja Pekka Haaviston, olivat selvästi eri linjoilla Niinistön ja Lindbergin kanssa. He painottivat enemmän kriisinhallintaa ulkomailla kuin kansallista maanpuolustusta. Myös miinakysymyksessä heitä kiinnosti enemmän Suomen kansainvälinen maine kuin maanpuolustus. Holopainen myös toi esille median linjan saada esiin raflaavia uutisia Suomen edun kustannuksella. Kybersota ja tiedustelu olivat kuumia aiheita, mutta pv:n komentaja leikkasi pahimmilta luuloilta siivet. Tiedustelu keskittyy maan rajojen ulkopuolelle, josta tulevia signaaleja analysoidaan systemaattisesti.
Otsikkokysymys oli 'mikä Suomea uhkaa'. Tämän voi käsittää väärin, sillä ikuinen totuus on, että maanpuolustuksen on oltava aina kunnossa, vaikka 100 vuoteen ei ole ollut sotia.
Lopuksi keksuteltiin liittoutumisesta, mutta tämä aihe meni aika värittömästi. HS:ssa oli 12.7. brittitutkija Edward Lucasin artikkeli, jossa hän kehotti NPB9-maita eli Pohjoismaita, Puolaa ja Baltiaa yhteistyöhön. Varteenotettava neuvo.
Lopuksi todettakoon, että Puolustusvoimat on Suomen tehokkain organisaatio. Jos käsketään saneerata, niin tehtävä toteutetaan 100%:sti. Siviilipuoli ei saa edes yhtä Fimeaa Helsingistä Kuopioon!