KUUMAN PUURON KIERTÄMISTÄ

Tiistaina Eetunaukion lavalla keskusteltiin aiheesta 'Rakenneuudistukset - mitä tapahtuu kunnille'. Lavalla oli viisi sanavalmista poliitikkoa, Juhana Vartiainen, Heikki Laukkanen, Antti Lindtman, Laura Huhtasaari ja Matti Vanhanen Arto Nybergin juontamana. Aihetta käsiteltiin kyllä monelta kantilta, mutta maaliin ei oikein päästy.
Puolet ajasta kului sote-asioiden vatkaamiseen. Sellaista ongelmaa, miten sote-alueet ja 'itsenäiset kunnat' ympätään järjestelmään, ei oikein käsitelty. Vastaus on, että tuloksena on sekavia hallintohimmeleitä, mikä ei ole kenenkään - vähiten kuntalaisten - etu.Keskustelun aikana kuulin sanan 'identiteetti' 30 kertaa. Poliitikot pitävät näköjään ihmisiä arvostelukyvyttöminä, kun luulevat kansalaisten olevan kaikkia muutoksia vastaan. Juttuhan on niin, että nykyinen jättimäinen virkakoneisto kaikkine maisemantutkijoineen ja aurinkovarjojen tarkastajineen on hirvittävä rasitus kansalle.Jos vielä suorilla vaaleilla valitaan maakuntavaltuustot ja entistä tarpeettomammat kunnat, niin hyvin menee!
Antti Lindtman puolusti voimakkaasti metropolihallintoa. Tietenkin Suomen kansa pakkautuu Kehä III:n sisäpuolelle, mikä johtuu valtakunnansuunnittelun puutteesta. Vertauksena sanon, ettei Ruotsi ole pelkkä Tukhoima, vaan myös Göteborg ja Malmö, Saksa ei ole Berliini, vaan Hampuri, München ja Stuttgart. Miksi sitten Suomi olisi vain Helsinki? Emme tarvitse 330 kuntaa, vaan 20-30 vahvaa kaupunkikeskusta eri puolille Suomea.
Näin me voitamme!