KESKUSTELUA KESKUSTELUSTA

Maanantaina Puuvillassa keskusteltiin aiheesta 'Viha-rakkaus-sivistys - kohti rakentavaa keskustelukulttuuria'. Otsikko lupasi enemmän, mitä keskustelijat kykenivät antamaan - lähinnä panelistien  yhdenmukaisen, 'oikeaoppisen'  ajattelun vuoksi. Areenalla olivat juontajana Margon Abdulkarim, Warda Ahmed, Vesa Linja-aho, Jaana Nuottanen, Maria Ohisalo ja Sirpa Pietikäinen.

Käsite 'vihapuhe' oli keskustelun kantava teema, mutta kukaan punavihreä keskustelija ei osannut tai halunnut sitä määritellä. Yleinen hyminä oli 'rakastakaa toisianne'. Kukaan ei uskaltanut tunnustaa, että kaikki ihmiset eivät ole kilttejä toisilleen. Nettikeskustelun ylilyönneistä tuhuttiin paljon ja haluttiin lisää ajatuspoliiseja. Keskustelijat jankuttivat polttopullojen heitoista. OK, niitä on tapahtunut Suomessa, mutta aivan toisessa mittakaavassa Pariisissa ja muualla Euroopassa. Panelistine inhokki tuntui olevan valkokauluksinen herrasmies. Havaintojeni mukaan hän ei pommeja heittele!

Yleisökysymyksenä esitettiin, että kun yleisessä normistossa ihmis- ja kansalaisoikeuksia pidetään tärkeinä - miksei kukaan puhu velvollisuuksista. Tämähän tarkoittaa sitä, että jos haluaa elättää itsensä ja perheensä, on tartuttava lapion varteen. Tähänkään panelistit eivät osanneet vastata.

Rsismista puhuttiin paljon - ilman ilmiön määrittelyä. Kysymys: jos sanoo olevansa parempi kuin syyrialainen lukutaidoton rikollinen, onko kyseessä rasismi? Ilmeisesti on.

Summa summarum. Keskustelu tällä kokoonpanolla ei toiminut. Yksi yhteinen ihanne panelisteilla oli: 'tasa-arvoinen avioliittolaki'. Siitä on hyvä ponnistaa.