Keskustelu poikkesi otsikosta

Keskiviikkona Areenalla oli monta mielenkiintoista aihetta ja kävin seuraamassa keskustelua 'Rauha, nuoret ja radikalisoituminen'. Keskustelijoina olivat Atte Kaleva, Joel Linnainmäki, Saido Mohamed ja juontaja Aaro Rytkönen. Keskustelu käytiin 98%:sti islamin ympärillä. Ihan värikäs ja mielenkiintoinen keskustelu, mutta ei aivan otsikon mukainen.
Kuten arvata saattoi, pääkysymys oli, miten suhtautua ääriliikkeisiin, terrorijärjestöihin ja heidän myötäilijöihinsä. Perusvastaus oli, että terroristit ovat poliisiasia, mutta heidän myötäilijöihinsä on saatava keskusteluyhteys.Kaikki panelistit muistuttivat, että muslimit ovat ihmisiä, kuten me, myös ääri-ilmiöt kuten Osama bin Laden. Yleistykset ovat siksi vaarallisia ja panelistit kehottivat meitä kuulijoita käymään ainakin kerran moskeijassa. Vastaavasti muslimeita kehotettiin nauramaan Muhammed-vitseille.
Monta aihetta jäi käsittelemättä, kuten kristyttyjen vainot muslimimaissa, Nigerian Boko Haram, joka on vanginnut 200 kristittyä pikkutyttöä, ylipäätään islamin suvaitsemattomuus. Odotin enemmän kriittisyyttä aikamme 'virallisiin' dogmeihin, kuten siihen, että 'äärioikeisto on paha'. Historian saatossa nyt kuitenkin äärivasemmisto on tehnyt suurimmat ruumiskasat - Mao 100 milj, Stalin 70 milj, Adolf ei pääse edes pistesijalle!
Islamin maissa on sellainen rakenteellinen ongelma, että valtioiden rajat on piirretty siirtomaavaltojen - Britannian ja Ranskan - toimesta, eivätkä ne noudata heimo- eikä muitakaan rajoja. Valtion ote kansaan on siksi heikko.
Juontaja teki muutaman yleisöäänestykseen, joista yllättävin oli kysymys, onko terrorismi uhka Suomessa lähivuosina. Yleisön vastaus oli 75%:sti kyllä.
Karmaisevaa.