Isyydestä monipuolisesti

Tiistai-iltapäivällä kapungintalon pihalla keskusteltiin aiheesta: 'isyys. Nyt!' Keskustelijoina olivat juontaja Kirsi Heikelin johdattelemana Ylen toimittaja, sateenkaariperheen isä, tutkija, analyytikko ja SAK:n erikoistutkija. Keskustelijoista yksi oli nainen ja neljä eritaustaista miestä. Keskustelu painottui vanhempainvapaisiin, isyysvapaisiin ja hoitovapaisiin. Kaikki isät kehuivat yhdestä suusta, kuinka hienoa on olla koti-isänä, edes muutama kuukausi. Tukien pienuutta päiviteltiin, samoin sitä, että isyys/hoitovapaan jälkeen työpaikka ei ole taattu.
Itse asiassa kukaan keskustelijoista ei ottanut esille ongelmaa koko paketin rahoittamisesta - sitä pidettiin suorastaan 'karkkiautomaattina', joka toimii aina. Paljon ylistetty hyvinvointivaltio nyky-Suomessa ei toimi pelkästään Europan kireimman verotuksen maan rahoituksella, vaan entistä enemmän velkarahalla. Subjektiivinen päivähoito-oikeua on 'saavutettu etu', mutta sen väärinkäyttäjiä on paljon. Työtön perhe lähtee pariksi viikoksi etelänmatkalle ja jättää lapset yhteiskunnan huostaan.
Kokonaan käsitelemättä jäi kysymys, kun lapsiinsa kiintynyttä ja heitä vauvasta asti hoitanutta isää kohtaa avioero. Silloin isä tuskin enää näkee lapsiaan.