Sopeutukaa suomalaiset!

Kahdeksan reseptiä kotoutumiseen.

Maahanmuuttajille ohituskaista työmarkkinoille ja eri arvomaailman omaavien uussuomalaisten tapoihin sopeutuminen. Siinä riittää nieleskeltävää työnsä menettäneellä ja länsimaisia arvoja kunnioittavalla "naapurin Pentillä". 

Ohituskaista työmarkkinoille yhtenä kotoutumisen keinona ei saanut kaikilta panelisteilta aivan kritiikitöntä tukea, mutta ei myöskään missään nimessä täystyrmäystäkään. Viittaus turvapaikanhakijoihin ja heidän tapoihinsa sopeutumisesta taas sai laajaa hyväksyntää. Itsellä herää kyllä vahva kysymys siitä, että miten ihmiset oikein käsittävät kotoutumisen?!

Itselle on täysin selvää se, että työ on yksi tärkeä keino päästä osaksi yhteiskuntaamme, mutta sen tulee tulla aivan samaa reittiä pitkin kuin meillä muillakin. Työtä toki ei ihan liikaa maassamme tällä hetkellä ole, joten työpaikatkin pitäisi jostain taikoa. Tähän ei ainakaan Ozan Yanarilla (virh.) ollut keinoja esittää. Maahamme saapuneiden turvapaikanhakijoiden tapoihin sopeutumiseen itse sanon vahvasti, että ei käy. Ei voi olla niin, että me sopeudumme esimerkiksi toisten muslimimaiden käsitykseen sukupuolten välisestä tasa-arvosta. Kättelen jatkossakin naisia.

Rasismi nostettiin esille pitkin paneelia. Sen ongelmallisuuteen ja pois kitkemiseen on helppo yhtyä. Ihminen on ihminen, oli sitten väri mikä tahansa. Ketään ei tule syrjiä, ei edes suomalaista.