Satakunnan edun ajaminen on yhteistyötä.

Panelistit. Kuvasta puuttuu Krista Kiuru.

Puuvillan SuomiAreena-lavalla oli koolla kaikki maakuntamme kansanedustajat, lukuunottamatta hiljattain synnyttänyttä Kristiina Salosta. Galluppien ja Fixitin jälkeen pääsivät panelistit itse asiaan: Satakunnan edun ajamiseen, tai pikemminkin edun ajamisen puutteeseen.

Satakunnan kauppakamari peräsi videopuheenvuorossaan kansanedustajilta yhteistyökykyä, jotta edun ajaminen ei jäisi vain esimerkiksi elinkeinoelämän käsiin. Edustajat ottivat asiasta kopin, mutta jo ensimmäisessä puheenvuorossa tuli niin sanotusti vastapalloon. Ari Jalonen (ps.) totesi, että Satakunta antaa aivan liikaa tasoitusta muille maakunnille lobbaamisessa. Entinen edunvalvoja katsomosta vahvisti asian olevan juuri näin. Satakuntalainen lobbari on harvinaisuus ministeriöiden käytävillä.

Nykyjärjestelmästä jossa lobbareilla on paljon vaikutusvaltaa, voi olla montaa mieltä, mutta onhan se hullua että annamme suosiolla muiden kuiskutella hienoja ideoitaan virkamiesten korviin. Satakuntalainen jäyhyys ja nöyryys ei välttämättä ole se paras ominaisuus tänä taloudellisesti vaikeana aikana. Pitää olla rohkeutta, halua ja määrätietoisuutta. Pieni röyhkeyskään ei olisi pahitteeksi.

Satakunta on elinvoimainen ja hieno paikka asua, mutta eteenpäin pitää mennä. Porin satama on näivettymässä, lentoliikenne on vaarassa ja maakuntamme teollisuutta ei osata muualla arvostaa. Lobbareille on tilausta ja kansanedustajat ainakin lupasivat olla mukana viemässä asioita eteenpäin. Satakunnan kauppakamarilta hieno keskustelun avaus, nyt vain sanoista tekoihin!