Yhteistyö on avain korkeakoulujen menestykseen

Yliopistot ja ammattikorkeakoulut elävät muutoksessa. Säästöpaineiden alla niiltä vaaditaan profiloitumista ja yhteistyötä. Kävellessäni Puuvillan puistoon kuuntelemaan keskustelua yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen yhteistyöstä, sain tiedon, että Länsi-Suomen osuuspankki on päättänyt miljoonalahjoituksesta Satakunnan yliopistokoulutukselle. Saatu lahjoitus kertoo omalta osaltaan vahvaa viestiä siitä, että yliopistokoulutus omalla alueella on monille satakuntalaisille äärimmäisen tärkeä asia.
Miten sitten voidaan saavuttaa vaadittuja säästöjä, kun koulutusta ei haluta kaventaa. Turun yliopiston vararehtori Riitta Pyykkö pitää Poria myönteisenä esimerkkinä siitä, miten ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen yhteistyö on toiminut kaupallisessa koulutuksessa. Tradenomikoulutuksen jälkeen on mahdollista hakea yliopistokeskukseen jatkamaan opintoja eteenpäin joustavasti.
Satakunnan vahvuus koulutuksessa voisi olla edelleen tiivistyvä yhteistyö ammattikorkeakoulun ja yliopistokeskuksen välillä. Opiskelujen pitäisi olla joustavaa ja liiallisia siltaopintoja tulisi välttää. Päällekkäinen opiskelu on paitsi turhauttavaa myös kallista. Järkevällä yhteistyöllä voitaisiin löytää säästöjä ilman kipeitä leikkauksia koulutustarjonnasta.