Yhdenvertaisuus SuomiAreenan johtavana teemana

Olen osallistunut kuluneen viikon aikana useisiin SuomiAreenan keskusteluihin ja niistä jokaisessa on yhdeksi keskustelun aiheeksi noussut yhdenvertaisuus. Tämän vuoksi oli varsin osuvaa, että SuomiAreena-viikon viimeisen seuraamani aiheen teemana oli Yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys suomalaisessa yhteiskunnassa – Miten se toteutuu? Kiirehdin opiskelijatalo Saikkuun suoraan yhdenvertaisuuden puolesta marssineesta Pride-kulkueesta.
Mitä sitten yhdenvertaisuudella tarkoitetaan? Europarlamentaarikko Tarja Cronberg kertoo esimerkin yhdenvertaisuuden toteutumisen vaikeudesta. Hän toi esiin huolensa Espanjan nuorista, joista tuhansia on syrjäytymisvaaran alla, koska heillä ei ole töitä. Tarja Cronberg ehdotti, että Suomi voisi tarjota töitä osalle näistä nuorista. Hänen ehdotuksensa aiheutti kansalaispalauteryöpyn, monista oli käsittämätöntä, että ulkomaalaisille tarjottaisiin töitä, kun suomalaisia on työttömänä. Koskeeko yhdenvertaisuuden vaatimus siis vain meitä suomalaisia?

Elokuvasäätiön toimitusjohtaja Irina Krohnin mukaan ihminen ei luontaisesti pyri kohti yhdenvertaisuutta. Yhdenvertaisuus on arvopäämäärä, jota kohti pitää pyrkiä. Siitä pitää keskustella ja tietoisesti asettaa tavoitteita, joihin halutaan pyrkiä.