Wilma ei nuku koskaan

Peruskouluissa kodin ja koulun yhteydenottoa helpottamaan on luotu www-liittymä, jota kutsutaan Wilmaksi. Wilman kautta opettaja ja huoltaja voivat pitää yhteyttä helposti ja vaivattomasti. Tämä ainakin oli Wilman alkuperäinen tarkoitus, mutta kaikki eivät ole kokeneet Wilmaa pelkästään myönteisenä. On alettu puhua lasten omasta rikosrekisteristä.
Wilman käytöstä keskusteltiin Suomi-Areenan alkumetreillä Eetunaukion lavalla. Huono äiti-blogisti Sari Helin kritisoi joidenkin opettajien tapaa välittää pienimmätkin ongelmat Wilman kautta huoltajille sen sijaan, että ongelma ratkaistiin ilman huoltajia koulussa.
Itse olen tutustunut Wilmaan kahdessa roolissa, opettajana ja huoltajana. Erityisen tyytyväinen Wilmaan olen ollut jälkimmäisessä roolissa. Kun illalla lapselle nousee kuume, voi tiedon laittaa opettajalle Wilmaan heti. Wilma ei nuku koskaan. Puhelimella opettajia on monesti vaikea tavoittaa, koska hehän ovat päivisin oppitunneilla ja välituntien seuraaminen on rasittavaa puuhaa. Mielelläni otan myös vastaan tiedon, jos alaikäisen lapseni ruotsin läksyt ovat säännöllisesti tekemättä. Mitä nuorempi lapsi, sitä enemmän asiaan voi vielä puuttua.
Wilma on yksi viestintäväline muiden joukossa. Jos joku lähettelee sopimattomia sähköposteja, ei se tarkoita sitä, että sähköpostiliikenne pitää lopettaa. Myöskään Wilmaan liittyvät ongelmat eivät liity itse ohjelmaan. Wilman ei kuitenkaan pidä olla vain ikävien asioiden viestintäkanava. Kukapa ei haluaisi joskus tietoa vaikka siitä, että lapsen koulupäivä sujui esimerkillisesti. Kannustus, kun tuottaa yleensä moitetta paremman tuloksen.