Vanhustenhoito ei ole vain naisten asia

Suomi-Areenan panelistien sukupuolijakauma on herättänyt keskustelua. Nyt löytyi keskustelu, jossa naiset olivat vahvasti yliedustettuina. Eetunaukiolla käydyssä keskustelussa vanhustenhoidosta yhdeksästä keskustelijasta vain yksi oli mies ja hänenkin läsnäolonsa herätti ensin kummastusta. Paneelin aihe näytti yleisömäärästä päätellen kiinnostavan monia.
Keskustelussa tärkeitä näkökulmia vanhuuteen ja muistisairauteen toivat muun muassa europarlamentaarikko Sirpa Pietikäinen, jonka mukaan yksi ongelma on se, että vanhustenhoitoon perehtyneitä lääkäreitä on vaikea löytää. Psykologi Pirkko Lahti puhui vanhusten itsemäärämisoikeudesta, kansanedustaja, Muistiliiton hallituksen puheenjohtaja Merja Mäkisalo-Ropponen vastasi muiden joukossa asiantuntevasti yleisökysymyksiin.
Yllättäen keskustelun sävy muuttui, kun juontajana toiminut, yrittäjä Marjukka Karttunen, suuntasi kysymyksen ainoalle miespanelistille Mikael Jungnerille. Nyt kun tässä ollaan kuunneltu monta asiantuntijan puheenvuoroa niin voitaisiinkin välillä kysyä mitä mieltä Mikael on, sanoi Karttunen. Junger kertoi pelkäävänsä mitä vanhuus hänen kohdallaan tuo eteen. Junger sanoi, että hän miettii vanhusten seksuaalisuutta ja mitä itse haluaisi vanhana. Onko esimerkiksi jatkuva pornon katseleminen sallittua vanhustenhoidossa, hekotti Junger. Yleisö kuunteli vakavana.
Itselleni heräsi ajatus siitä, että myös vanhustenhoito pitää olla yhteisvastuullinen asia, joka kuuluu niin miehille kuin naisillekin. Lastenhoidossa jaettu vanhemmuus on jo käsitteenä tuttu, mutta onko vanhustenhoito edelleen naisten vastuulla?