Suuri sivistyskeskustelu korosti medialukutaitoa

Ärsyttääkö sinua toimittajien jutut, joissa asiat on kerrottu puolueellisesti tai jopa virheellisesti? Ei hätää, nykyisin kuka tahansa voi kertoa oman totuutensa sosiaalisessa mediassa. Kansanvalistusseuran järjestämässä suuressa sivistyskeskustelussa SuomiAreena- pihassa keskusteltiin muun muassa medialukutaidosta. Tutkimusprofessori Kiti Mullerin mukaan tiedonvälitys ei ole koskaan neutraalia ja tämän vuoksi on tärkeää seurata monipuolisesti eri tiedotusvälineitä. Yhtä tiedotusvälinettä seuraamalla saa vaan yhdenlaista tietoa, Muller jatkoi.
Pekka Haavisto muistutti siitä, että politiikoista on tullut myös tiedontuottajia blogin kirjoittamisen muodossa. Jos tiedotusvälineiden antama tieto on joko itselle epäedullista tai puutteellista, voi oman totuutensa tuoda tiedoksi blogissaan.
Hyvä esimerkki tiedotusvälineiden puutteellisen tiedon täydentämisestä löytyy lähipäivien Porista. Porilaiset naiset Elina Fager ja Minna-Liisa Salonsaari eivät mielestään saaneet riittävää tietoa Kokemäenjoen nikkelituhoista, joten he päättivät perustaa Facebook-ryhmän, jonne ihmiset saavat kirjoittaa itse havainnoimiaan asioita onnettomuutta koskien. Myös tämän sivun seuraaminen vaatii Suuressa sivistyskeskustelussa peräänkuulutettua medialukutaitoa. On päätettävä mitä lukemastaan uskoo ja mihin tietoon suhtautuu kriittisesti.