SuomiAreenalla kuultiin anteeksipyyntö

SuomiAreenat muistuttavat vuosi vuodelta toisiaan. Samat teemat toistuvat keskusteluissa ja niissä käsitellään samoja asioita. Jokaisena vuonna nousevat kuitenkin jotkut juuri sen vuoden merkittävät ajankohtaiset asiat esiin.
Tämän vuoden SuomiAreenasta tulen vuosien kuluttua muistamaan yhden asian ylitse muiden, arkkipiispa Kari Mäkisen puheenvuoron. Kirkko ei ole yhdentekevä instituutio elämässäni vaan eri elämänvaiheissa se on näyttäytynyt minulle milloin tärkeänä milloin vähemmän tärkeänä osana. Viime aikojen keskustelut ovat saaneet minut epäilemään, että olemme vuosien myötä liiaksi vieraantuneet toisistamme, kirkko ja minä. Arkkipiispa Kari Mäkisen anteeksipyyntö kirkon suhtautumisesta homoseksuaaleihin sai minut kääntämään kelkkani. Se että kirkon johtavassa tehtävässä on henkilö, joka ajattelee Mäkisen tavoin, antaa minulle toivoa ja luottamusta kirkon toimintaan. Sellaisen kirkon, jossa on tilaa kaikenlaisille ihmisille.
Uskon, että Mäkisen anteeksipyynnöllä oli vahva tilaus kirkkokansan keskuudessa. Se antoi signaalin siitä, että kirkon rooli ei ole tuomarin vaan auttajan ja tukijan rooli. Mäkinen sanoi, että on anteeksipyynnön paikka selittelemättä ja kiertelemättä. Siinä hän oli täydellisen oikeassa