Suomi-Areena on sananvapauden temmellyskenttä

Suomi-Areena on suomalaisen sananvapauden temmellyskenttä. Tällä viikolla Porissa saa sanoa aivan mitä itse haluaa. Vai saako sittenkään? Onko Suomessa viestinnän ennakkosensuuria? Aiheesta keskusteltiin tiistaina Puuvillan kauppakeskusessa, jossa keskustelua oli vauhdittamassa viestintäministeri Anne Berner. Suomen Partiolaisten puheenjohtaja Anna Munsterhjelm väitti, että olemme itse itsemme kovimpia ennakkosensuroijia. Sosiaalinen media ei olekaan tuonut mukanaan pelkkää vapaata ajatuksen virtaa vaan harkittuja kommentteja tietyn mielikuvan varmistamiseksi.
Filosofi Maija-Riitta Ollila muistutti, että yhtä vapautta ei voi nostaa yli muiden vaan niistä pitäisi kaikista ottaa jotain. Meillä on kyllä sananvapaus, mutta meillä on myös esimerkiksi yksityisyyden suoja.
Satakunnan Kansa on avannut yhden rohkean foorumin sananvapaudelle käyttämällä lehdessään huomioitsijoita. Huomioitsijaksi ei ole erityisiä kriteereitä vaan kuka tahansa voi ilmoittaa kiinnostuksensa tehtävään. Suomi-Areenan aikana huomioitsijat lisäävät mielipiteensä nettiin lehden sille varatuille sivuille itse ilman ennakkosensuuria. Puolueettomuutta ei vaadita vaan päinvastoin puolueellisuuteen jopa yllytetään. Tämän toivoisi leviävän muihinkin tiedotusvälineisiin.