Opettajan työ elää muutoksessa

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen sai laittaa kaikki viestintätaitonsa peliin, kun opettajat vaativat selitystä sille, miten koulutuksen laatu säilytetään Suomen kouluissa. Eetunaukion lavalla OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi tutkimuksesta, jossa kysyttiin muun muassa suomalaisten mielipidettä opettajan ammatin arvostuksesta. Opettajan ammatti kuuluu edelleen yhteen arvostetuimmista ammateista, vaikka arvostus onkin hieman laskenut aiemmasta.

OAJ:n ja Porin sivistystoimen järjestämässä paneelissa yhteinen huolenaihe oli nyt tehtävien koulutussäästöjen vaikutukset. Selvää on, että yksilöllisten tarpeiden huomioiminen ja oppilaiden vahvuuksien esille tuominen on sitä vaikeampaa mitä suuremmassa ryhmässä työskennellään. Paneeliin osallistunut toimittaja Maryan Abdulkarim tiivisti huolen kysymällä tulevatko meidän lapsemme saamaan yhtä hyvää ja tasa-arvoista koulutusta mitä me olemme saaneet.

Tilaisuudessa eturivissä istui paikallinen opettajaraati, jolla oli oikeus keskeyttää keskustelu pillin vihellyksellä. Yksi vihellys tuli, kun opetusministeri kertoi, että lisäsäästöjä koulutuksen saralta ei enää tule. Tällä hän tarkoitti, että lisäsäästöjä ei tule enää nyt tehtyjen päätösten lisäksi. Tällä hetkellä hallitus on päättänyt tehdä miljardin säästöt koko suomalaisesta koulutuskentästä tulevien vuosien aikana. Porilainen rehtori Taneli Tiirikainen keskeytti keskustelun pillin vihellyksellä ja kysyi voisiko näitä tehtyjä päätöksiä vielä muuttaa. Tätä ei ministeri kuitenkaan luvannut.

Luulen, että monelle tilaisuuteen osallistuneelle tuli sama pelko kuin itselleni. Olemmeko luopumassa siitä menestystekijästä, jolla Suomi on saavuttanut maailmanmaineen. Onko Suomi enää tulevaisuudessa onnistuneen koulutuksen priimusoppilas?