Moni syrjäytyy työelämästä turhaan

Työttömyyttä ja työllistymistä tarkkaillaan yleensä miettien taloudellisia vaikutuksia. Työ merkitsee ihmiselle kuitenkin paljon enemmän kuin pelkkää taloudellista toimeentuloa. Työn merkityksestä ja työelämän asettamista työllistymisen kriteereistä keskusteltiin totutusta poikkeavalla tavalla Suomen evankelis-luterilaisen kirkon järjestämässä tilaisuudessa.

Arkkipiispa Kari Mäkisen mielestä jokaisella ihmisellä on oikeus sellaisiin tehtäviin, joissa hän tuntee olevansa tarpeellinen. Vastuu tästä on koko yhteiskunnalla, ei pelkästään yksilöllä.
Mutta ketkä sitten kelpaavat työmarkkinoille? Keskustelun lomassa kuultiin tarinoita henkilöistä, jotka ovat pudonneet pois työelämästä ja tuntevat sen vuoksi häpeää ja syyllisyyttä. Kari Mäkinen lainasi dialogia Toivo Pekkasen romaanista Tehtaan varjossa, jossa romaanin henkilölle sanotaan: ”Sinä olet kuin tiili, joka ei sovi mihinkään ihmisten yhteiseen rakennukseen.” Mäkisen mukaan meidän pitää rakentaa tätä yhteiskuntaa niillä rakennustarvikkeilla, mitä meillä valmiina on.

Käyty keskustelu ei ollut pelkkä moraalinen kannanotto vaan yhteiskunnallinen keskustelu siitä, miten välityömarkkinoita voidaan kehittää ja työmarkkinoille tuoda esimerkiksi henkilöitä, jotka tarvitsevat tukea työllistyäkseen.

Keskustelun seuraaminen oli hieno tapa aloittaa Suomi-Areena. Monissa keskusteluissa on esillä yhä tiukkeneva julkinen talous. Oli hienoa kuulla keskustelu, jossa uskallettiin lähestyä ihmisiä lukujen takana ja luoda uskoa siihen, että jokaisella ihmisellä on vahvuuksia, jotka voidaan löytää.