Kuka pitää huolta heikoimmista?

Miten Suomen kaltaisessa hyvinvointivaltiossa voi olla niin pitkät leipäjonot? Muun muassa köyhyys ja yksinäisyys olivat keskeisiä puheenaiheita Porin kaupungintalon pihassa käydyssä keskustelussa kolmannen sektorin nykyroolista. Säästölistojen aikana on vaarana, että kaikkein heikoimpien hyvinvointi jää kolmannen sektorin huoleksi, professori Pentti Arajärvi muistutti. Kolmannen sektorin yhtenä tärkeänä roolina nähtiin monessa puheenvuorossa juuri vaikeimmassa tilanteessa kamppailevien äänenä toimiminen.
Kolmannen sektorin kokemusasiantuntijat koetaan myös usein eri tavalla turvallisemmiksi kuin virallista valtaa käyttävät virkamiehet.
Olin ennen tätä tilaisuutta kuuntelemassa keskustelua, jonka aiheena oli hallitus vs. oppositio. Hallituksen kaavailut leikkauksista herättivät pelottavan kysymyksen siitä onko tulevaisuudessa suomalaisen hyvinvoinnin tae ainoastaan oma paksu lompakko. Onneksi on ihmisiä, jotka ovat valmiita toimimaan ja kantamaan vastuuta myös ilman korvausta. Valtava kiitos kaikille niille ihmisille, jotka rakentavat omalla vapaaehtoistyöllään parempaa yhteiskuntaa.