Kuka määrää koulussa?

"Noi määrää mitä me tehdään." Oppilaat, opettajat ja vanhemmat

OAJ Porin ja Porin koulutoimen järjestämä keskustelutilanne alkoi koulusta tutulla asetelma, kun Porin nuorisovaltuuston edustaja opiskelija Milla Grönman ilmoitti puheenvuorossaan, että koulussa oppilaiden pitäisi saada päättää mitä tehdään. No saavatko oppilaat sitten koulussa vaikuttaa vai ovatko he pelkkiä vastaanottavia osapuolia?
Grönmanin mukaan koulussa oppilaat saavat olla mukana näennäisvaikuttamisessa, mutta käytännössä oppilaskunnan hallituksen päätösvalta ulottuu lähinnä koulun erilaisiin tempauksiin ja todellinen vaikuttaminen jää olemattomaksi.
Eetunaukiolla järjestettyyn tilaisuuteen toi uutta näkökulmaa juuri nuorisovaltuuston jäsenen raikkaat ja radikaalit mielipiteet. Myös yleisöpuheenvuoroissa tuli esiin monia nuorten tuomia näkökulmia koulumaailmaan eri puolilta Suomea tulleilta osallistujilta.
Perusopetuksesta keskusteltaessa liian usein puhujina ovat aikuiset ja nuorten mielipide jää taka-alalle. Tässä tilaisuudessa näin ei ollut ja juuri sen vuoksi tilaisuus oli ennakkoluuloton ja myönteinen.