Korkeakoulut tuovat potkua Satakuntaan

Onko alue ilman korkeakoulua alueen tuho? Tästä keskusteltiin Puuvillan puistossa Satakunnan ammattikorkeakoulun järjestämässä tilaisuudessa.

Ensimmäisenä huomio kiinnittyi miesvaltaiseen puhujajoukkoon. Korkeakouluopiskelijoista suurin osa on naisia, mutta vielä se ei näy korkeakoulujen johdossa. Mikähän mahtaa olla tilanne esimerkiksi vuonna 2030? Olisi vaikea uskoa, että naisvaltaisia korkeakouluja edelleen johtaisivat miehet.

1980- luvulla asuin Nakkilassa ja kaveripiirissäni oli itsestään selvyys, että lukion jälkeen muutetaan pois lapsuudenkodista ja lähdetään opiskelemaan muualle. Porin tarjoamat vaihtoehdot olivat lähinnä opiskelut insinööriksi ja sairaanhoitajaksi ja nämä vaihtoehdot eivät tuntuneet riittäviltä. Monet lähtivät ja harvat tulivat takaisin.

Nykyisin Satakunnan koulutusmahdollisuudet ovat aivan toista luokkaa. On hyvätasoinen suurehko ammattikorkeakoulu ja sitten se kauan odotettu Yliopistokeskus, joka mahdollistaa yliopisto-opinnot Satakunnassa. Opiskelijoista kaksi kolmannesta tulee lähialueilta ja saman verran opiskelijoista myös jää Satakuntaan.

Niin yksiselitteistä asia ei kuitenkaan ole, että omalle synnyinseudulle opiskelemaan jääminen olisi aina paras vaihtoehto. Muutto toiselle paikkakunnalle saattaa hyvinkin auttaa itsenäistymään ja tuo elämään uutta näkökulmaa. Satakuntaan tarvitaan opiskelijoita muualtakin kuin Satakunnasta. Päätoimittaja Jouko Jokisen sanoin on hyvä, että ”veri vähän sekoittuu”. Pori on tehnyt muuttovoittoa juuri opiskelijoiden ansiosta. Opiskelijat, tervetuloa myös jatkossa, Pori on hieno opiskelukaupunki!