Hyväkuntoiset vesistöt –haavettako vain?

Ovatko hyväkuntoiset vesistöt vain haavetta? Aiheesta keskusteltiin Eurassa ja kuten yksi keskustelijoista totesi, koko kylä oli saapunut paikalle, penkkirivistöltä sai tosissaan etsiä istumapaikkaa
.
Keskustelijoina olivat ympäristöministeri Ville Niinistö, Pekka Kariniemi Biolan Oy:stä, Eri Båsk, John Nurmisen säätiöstä ja Anne-Mari Venetelä Pyhjärvi-insituutista.

Puhdas vesi on meidän suomalaisten etuoikeus, jota emme ole aina osanneet tarpeeksi arvostaa. Pekka Kariniemi oli kuitenkin sitä mieltä, että tilanne on parantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana. Suomen vesistöjen suhteellisen hyvään kuntoon on syynä suhteellisen pieni väestö. Vesistöistä ei ole aina pidetty hyvää huolta, mutta jokainen voi tehdä oman osuutensa vesistöjen suojelemisessa.

Ville Niinistö toi esiin näkökulman, jossa maatalouden edut ja vesistöjen puhtaus kulkevat käsikädessä. Ihmiset haluavat puhtaampaa, luonnonmukaisesti tuotettua ruokaa, jonka kasvattaminen on myös vesistöjen kannalta järkevää. Maanviljelijöiden etu ja luonnonsuojelu eivät ole ristiriidassa vaan molemmat tukevat toisiaan.

Yleisökysymyksissä tuli esiin huoli juomaveden puhtaudesta. Puhujat eivät kuitenkaan pystyneet vakuuttamaan kuulijoita täysin puhtaan juomaveden saamisesta. Tutkimus on vasta lastenkengissä, vaikka tarvetta ja halua tiedon saamiselle olisi riittämiin.