Elämää vaalien jälkeen

Taivas varjele, mitä tästä tulee? -Elämää vaalien jälkeen

YLE Satakunnan Radion tilaisuudessa Eetunaukion lavalla keskusteltiin suomalaisten arvoista.
Tutkija Markku Jokisipilän mukaan Suomi on monessa suhteessa tasa-arvoinen maa, mutta tuloerojen kasvu on viime vuosina kärjistynyt. Väestön taloudellisen hyvinvoinnin perusteella ei voida enää puhua tasa-arvoisesta valtiosta. Tässä uudelle hallitukselle hommia, joihin tosin Pekka Haaviston mukaan on jo vakavasti puututtu.
Yleisön joukosta ihmeteltiin miten voi olla mahdollista, että hyvinvointivaltio murtuu samaan aikaan kuin Suomi vaurastuu. Eikö kaiken järjen mukaan lisääntyvien veroeurojen pitäisi hyödyttää kaikkia?
Keskustelua käytiin myös siitä onko Suomessa arvot koventuneet vaalien jälkeen. Maahanmuuttokriittinen keskustelu on tehnyt sopivaksi sellaisen puhetavan muualta tulleita kohtaan, jota aikaisemmin olisi pidetty täysin epäsopivana.
Pekka Haavisto toi esiin yhteiskunnan yhä enenevän kilpailuasetelman, mikä tulee esille jo kouluissa. Oppilaat ovat yhä kovempien paineiden alla yrittäessään pärjätä ja esimerkiksi erilaisten lääkkeiden käyttö oppimisen tehostamiseksi on lisääntynyt. Tehokkuus ja onnellisuus eivät valitettavasti aina kulje käsikädessä.Työelämän kahdeksi pullonkaulaksi Haavisto mainitsi ensimmäisen työpaikan saamisen ja toiseksi työssä jaksamisen. "Ennen meni koneet rikki", nyt ihmiset, väittää Haavisto.
Tilaisuus sai mielenkiintoisen lopun, kun Mitro Repo lähti arvailemaan mahtaisiko Pekka Haavistosta tulla Urho Kekkosen veroinen presidentti. Siihen en osaa vastata, mutta sen tiedän, että kyseiseen tehtävään hän sopisi mitä parhaiten.