Avaimet onnelliseen asumiseen

Mikä asumisessa tekee meidät onnellisiksi? Tähän kysymykseen tutkijatohtori Arttu Saarinen vastaa kertomalla, että ihminen on useimmiten onneton työmatkalla omassa autossa. Asunto lähellä työpaikkaa säästää päivässä monta tärkeää hetkeä muuhun toimintaan. Yhdeksi onnellisen asumisen mittariksi voidaan määritellä myös palvelujen hyvä saatavuus. Porin kaupungintalon pihalla pidetyssä keskustelutilaisuudessa kaikki panelistit mainitsivat yhdeksi hyvän asumisen edellytykseksi sen, ettei palveluita pidä hakea kaukaa. Ihmiset toivovat asuntoa valitessaan, että kauppareissu ei ole kohtuuttoman pitkä ja lapset pääsevät vaivattomasti kouluun.

Eräänä tärkeänä seikkana pidetään myös viihtyisää pihaa. Kansanedustaja Oras Tynkkynen kertoo, että helpoin ja halvin tapa on asfaltoida kerrostalojen pihat ja tehdä ne autopaikoiksi. Tämä ei kuitenkaan miellytä asukkaiden silmää eikä lisää heidän viihtyvyyttään. Tynkkynen pitäisikin hyvänä ratkaisuna sitä, että autopaikoista maksettaisiin käytetyn alueen oikean markkina-arvon mukainen hinta. Tällöin autojen säilyttämiseen keksittäisiin kaupunkialueilla varmasti uusia halvempia ratkaisuja ja piha-alueet vapautuisivat asukkaiden käyttöön.

Eräs suomalaisen asumisen ongelma on se, että ihmiset eivät uskalla muuttaa. Asumistarpeet muuttuvat elämäntilanteiden mukaan, mutta kaikki eivät halua muuttaa asuntoaan sen mukaan. Eläkeläispariskunta ei tarvitse kahdestaan sellaista asuntoa, joka oli tarpeellinen silloin, kun perheessä oli leikki-ikäisiä lapsia. Kansanedustaja Sampsa Katajan mielestä yksilön vapautta asumisen suhteen pitäisi lisätä ja asunnon vaihtamisen esteet poistaa. Tämä olisikin varmasti askel parempaan suuntaan, mutta asumiseen liittyvissä valinnoissa vaikuttaa rahan lisäksi merkittävästi tunteet, jotka eivät aina johda kaikkein järkevimpiin ratkaisuihin.