Asennekuplia voi puhkaista

Uskallatko ajatella toisin, uskallatko puhkaista omat asennekuplasi? Tällä otsikolla houkuteltiin kuuntelijoita Helsingin Diakonissalaitoksen järjestelmään tilaisuuteen Eetunaukion Fazer-kahvilaan.
Tilaisuudessa mieleeni tuli Satakunnan Kansan politiikan toimittajan ehdotus tosi-tv-ohjelmasta, jossa punavihreässä kuplassa asuvan kalliolaisen pitäisi tulla elämän oppiin Porin lähiöön ja porilaisen lähteä Kallioon. Ajatuksessa oli ideaa sillä vain tietoa lisäämällä ja kokemusmaailmaamme avartamalla voimme edes laajentaa niitä kuplia, joissa elämme.
Paneelikeskusteluun osallistuvilta kysyttiin mihin kupliin he haluaisivat päästä asumaan. Helsingin nuorisotoimenjohtaja Tommi Laition mielestä olisi mielenkiintoista kokea miltä tuntuisi elää pari kuukautta pelkän perusturvan varassa. Tämä tiedoksi niille, jotka nyt asuvat perusturvan varassa ja haluaisivat kokeilla pari kuukautta miltä tuntuisi elää Helsingin nuorisotoimenjohtajana. Ehkä osia voisi vaihtaa kuten Nousukausi-elokuvassa.
Helsingin Diakonissalaitoksen yhteisötyöntekijä Suldaan Said Ahmed kokee elävänsä monessa kuplassa, johon hänet on rajattu ja haluaisi vapautua niistä. Hän sanoi, että olisi hienoa, jos joku pitäisi häntä vain ihan tavallisena suomalaisena.
Kuplassa elämisellä tarkoitetaan kapeaa elämänpiiriä, johon mahtuu vain tietyn tyyppisiä ihmisiä. Kuplaelämän seurauksena väitetään syntyvän aiheettomia ennakkoluuloja omasta ryhmästä poikkeavia kohtaan. Näitä ennakkoluuloja voi hälventää, jos uskaltaa ja haluaa lähteä omien mukavuusrajojen ulkopuolelle. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä uskoo, että vihapuhe vähenisi, jos ihmisillä olisi enemmän maahanmuuttajataustaisia ystäviä. Tilaisuuden lopuksi juontajana toiminut Viesti-lehden päätoimittaja Riku Siivonen puhalsi saippuakuplia ja kehoitti kuuntelijoita juomaan illalla kuplajuomaa. Ehkä hän ajatteli sen vapauttavan suomalaiset ennakkoluulottomammin keskusteluun tuntemattomien kanssa.