Syöpä paranee?

Maarit Bärlund, Maarit Feldt-Ranta, Kristiina Helenius ja Anssi Linnankivi keskustelemassa syövästä.

”Sanotaan, että ihmisiä on kahdenlaisia:

Niitä, joiden läheinen on sairastunut vakavasti.

Ja niitä, joiden läheinen tulee sairastumaan vakavasti.”

Aikamme merkittävimmän sairauden, syövän, ennuste ei aina ole hyvä, mikä on johtanut sanan kolkkoon maineeseen. Aina syöpädiagnoosi ei kuitenkaan ole kuolemantuomio, ja tulevaisuudessa meillä voi olla mahdollisuus parantaa entistä useammat potilaat. Puuvillan kauppakeskuksessa käytyyn keskusteluun tärkeitä näkökulmiaan toivat syövän sairastaneet Maarit Feldt-Ranta ja Kristiina Helenius sekä lääketieteen puolelta Maarit Bärlund ja Anssi Linnankivi.

Suomi käyttää terveydenhuoltoon vähemmän rahaa kuin muut Pohjoismaat, mikä vaikuttaa syövänkin hoitoon maassamme. Tämä on poliittinen valinta; rahaa on tarvittu jossain muualla. Syöpä kuitenkin koskettaa meitä kaikkia – nyt tai tulevaisuudessa –, kuten alussa lainaamani mietelause toteaa. Pelkän hoidon lisäksi olisi huomioitava potilas muutenkin hänen lähipiiriään unohtamatta. Ihmisen terveys on – kuten tunnettua – paljon monimutkaisempi asia kuin pelkkä ruumiin toiminta. Hyvä henkinen terveys ja jaksaminen ovat ensiarvoisen tärkeitä pitkien, uuvuttavien syöpähoitojaksojen aikana.

Syövän – tai syöpien – mekanismien tunnistaminen ja tutkiminen mahdollistavat uusien hoitomuotojen kehittämisen. Todennäköisesti kehitytään kohti entistä yksilöllisempiä hoitomuotoja, jolloin entistä suurempi osa potilaista hyötyy hoidoista. Viimeisten 50 vuoden lääketieteellinen kehitys on tuonut syöpäpotilaille lisää aikaa ja antaa meidän odottaa jotakin yhtä optimistista tulevaisuudeltakin.

Voidaanko tulevaisuudessa sitten syövät parantaa?

Panelisteista Anssi Linnankivi, Rochen lääketieteellinen johtaja, lupasi yhä enemmän työtä tehtävän kaikkien syöpien parantamiseksi seuraavien 15–20 vuoden aikana. Muut panelistit ovat tämän tavoitteen suhteen optimisteja, kuten Maarit Feldt-Ranta, SDP:n kansanedustaja ja itsekin syövän sairastanut. Maarit Bärlund, Tampereen yliopistollisen keskussairaalan syöpätautien erikoislääkäri, arvelee syöpiä voitavan joskus parantaa Suomen kaltaisessa maassa, mutta maailmanlaajuisesti hän ei usko syövän katoavan, millä kannalla on myös Kristiina Helenius, Amchamin toimitusjohtaja.

Paneelikeskustelun jälkeen lavalla pidettiin Monokini 2.0 -näytös. Tilaisuudessa esiteltiin rintasyöpäpotilaille kehiteltyjä uimapukumallistoja. Näytös oli naisten toinen julkinen esiintyminen ja osoitti heiltä rohkeutta olla sellaisia kuin he ovat. Yleisön asenne Monokinia kohtaan oli kannustava ja innostunut.